Prva vjetrenjača

BiH postala dijelom svjetske zajednice korisnika vjetroenergije

Gospodarstvo / Novac | 02. 09. 2017. u 11:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tomislavgradu je ovih dana Instaliran prvi vjetroagregat u vjetroparku VE Mesihovina. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZ HB: Vjetroelektrana (VE) Mesihovina po završetku radova imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3- 108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. “VE Mesihovina je prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH, piše Večernji list BiH.

Nova radna mjesta

Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu EP HZ HB, poboljšat će se i uvjeti za razvoj poduzetništva i industrije, osigurati nova radna mjesta i poslovi za brojne tvrtke na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme”, navode iz EP HZ HB. Dodaju kako će se ovim projektom, između ostaloga, poboljšati i prometna infrastruktura, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebice lokalnu.

Važno je naglasiti kako je u svim relevantnim dokumentima, koji uređuju i određuju korištenje resursa i prostora za energetsku infrastrukturu na svim razinama vlasti u FBiH i koji određuju energetsku strategiju Federacije BiH, VE Mesihovina uvršten i tretiran kao prioritetni proizvodni objekt od javnog interesa.

Kada je riječ o samoj realizaciji projekta 14. travnja 2016. potpisan je Ugovor za LOT 1a (vjetroagregati s temeljima) s Konzorcijem Siemens (Konzorcij čine: Siemens Wind Power A/S Danska i Siemens Wind Power d.o.o. Hrvatska. Vrijednost Ugovora za Lot 1a uključujući održavanje tijekom prve 2 godine jamčevnog roka iznosi 71,940.000 Eura. Istoga dana potpisan je i ugovor za Lot 1b (interna kabelska mreža i TS 20/110kV s priključkom na EES) s Konzorcijem ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. Vrijednost Ugovora za Lot 1b iznosi 4,275.447,28 eura.

Dva mjeseca kasnije potpisan je Ugovor za izvođenje građevinskih radova (pristupne ceste i platforme za kranove) s Izvođačem Strabag d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ovog Ugovora iznosi 4,302.837,34 KM bez PDV-a. U srpnju 2017. godine završena je izgradnja pristupnih cesta i platformi za kranove VE Mesihovina.

Izgradnja temelja

“U tijeku je izgradnja temelja za vjetroagregate, izgradnja kanala za polaganje interne kabelske mreže i polaganje kabela između vjetroagregata.

U završnoj je fazi transport komponenti vjetroagregata i započeto je s montažom vjetroagregata. U različitim fazama montaže završeno je 11 vjetroagregata, a dana 31. kolovoza 2017. završena je kompletna montaža prvog vjetroagregata tipa SWT-2.3- 108 vjetroelektrane Mesihovina, prve vjetroelektrane u BiH”, navode iz EP HZ HB.

Ovim povijesnim činom, BiH je postala dijelom svjetske zajednice korisnika vjetroenergije, odnosno od ovoga dana BiH je uvrštena na listu zemalja koje koriste vjetropotencijale u proizvodnji električne energije. Završetak radova i puštanje u pogon VE Mesihovina očekuje se krajem 2017. godine.Iz Elektroprivrede HZ HB ističu kako ovo nije jedini projekt koji je planiran u općini Tomislavgrad.

''Pored izgradnje VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66MW i investicijske vrijednosti oko 90 milijuna eura'', navedeno je iz ovog javnog poduzeća.

 

Kopirati
Drag cursor here to close