Šupalj ugovor

BiH nije dobila cjepiva i ne može vratiti svoj novac

GAVI ne želi vratiti novac bez plaćanja "izlazne naknade" koja, kako tvrde, u Bosni i Hercegovini nigdje nije navedena u ugovoru…
Gospodarstvo / Novac | 14. 06. 2023. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina putem COVAX mehanizma, a kroz ugovor s GAVI savezom, neprofitnom organizacijom sa sjedištem u Ženevi, u 2020. godini naručila je, i sa 12.997.600 dolara avansno platila 1.232.000 cjepiva, međutim do sada joj je isporučeno svega 332.640 doza cjepiva i GAVI savez ne želi vratiti novac iako je Ministarstvo civilnih poslova BiH u siječnju ove godine obavijestio da više ne isporučuju cjepiva prema zaključenom ugovoru, objavile su Nezavisne novine.

Izlazna naknada

Točnije, GAVI ne želi vratiti novac bez plaćanja "izlazne naknade" koja, kako tvrde, u Bosni i Hercegovini nigdje nije navedena u ugovoru, a koja iznosi dva dolara po neisporučenom cjepivu, odnosno ukupno 1.798.720 dolara.

Ako je suditi po izvještajima o reviziji entitetskih ministarstava zdravlja, u ovom trenutku Federacija BiH od GAVI potražuje malo više od deset milijuna KM, a Republika Srpska 4,3 milijuna KM.

Ugovor potpisan s GAVI u rujnu 2020. godine podrazumijevao je da Federaciji BiH bude isporučeno 800.000 cjepiva, Republici Srpskoj 400.000 cjepiva i malo više od 30.000 distriktu Brčko.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je u ime BiH potpisalo ugovor s GAVI, iz Nezavisnih novina nisu uspjeli saznati je li pokrenuta procedura raskida ugovora.

Jednostrani raskid ugovora

Nezavisne pak neslužbeno doznaju kako je Ministarstvo civilnih poslova BiH predložilo je da Vijeće ministara BiH usvoji zaključke kojima će se pokrenuti jednostrani raskid ugovora, ali nisu uspjeli saznati je li Vijeće ministara BiH usvojilo takav zaključak.

"S obzirom na to da izlazne naknade nisu bile posebno dogovorene, BiH ne prihvaća njihovo plaćanje kao preduvjet za povrat neiskorištenih sredstava", piše u revizorskom izvještaju Ministarstva zdravlja FBiH, kojeg smo objavili prošlog tjedna.

Usprkos svemu ovome i činjenici da BiH ne može vratiti svoj novac, Ministarstvo civilnih poslova BiH planira Vijeću ministara BiH predložiti Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta financiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protumjera protiv covid-19. Ova odluka objavljena je na stranicama e-konsultacije i podrazumijeva da se za produženje projekta za nabavku zdravstvenih protumjera protiv covid-19 osigura 1,7 milijuna KM.

"Sredstva u ukupnom iznosu od 1.770.848,90 KM su namijenjena za osiguranje financijskih sredstava za plaćanje troškova koji će nastati tijekom 2023, 2024. i 2025. godine u sklopu ispunjavanja obveza iz Ugovora o nabavci cjepiva s Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), putem mehanizma COVAX", navodi se, između ostalih, u ovoj odluci.

Skoro 2 milijuna za izlazak iz ugovora

U Ministarstvu civilnih poslova BiH nisu odgovorili ni na pitanje zbog čega je ova odluka upućena u proceduru.

Kada je riječ o Federaciji BiH, u sve se umiješalo i Pravobraniteljstvo BiH iz kojeg su naveli da je ugovorom definirano i pitanje eventualnih sporova te da je važno da se pristupi rješavanjem mirnim putem, istovremeno naglašavajući da se prije odlučivanja o pokretanju Arbitražnog postupka treba upoznati s načinom postupanja i vođenja postupka s obzirom na to da su ti postupci izuzetno skupi i krajnje neizvjesni.

Ovo pitanje razmatrali su i Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske i suglasne su da ne prihvate da GAVI plate 1.798.720 dolara za "izlazak" iz ugovora te da se nakon što istekne ugovorni rok do kada je GAVI trebao isporučiti cjepiva, odnosno do 17. rujna 2023. godine pokrene međunarodni arbitražni postupak.

Nezavisne navode kako je GAVI u siječnju 2023. godine obavijestio Ministarstvo civilnih poslova BiH da više ne isporučuje cjepiva, iako je kada je u pitanju BiH isporučio samo 332.640 od 1.232.000 avansno plaćenih cjepiva.

Svečani doček cjepiva

"Ministarstvo je početkom 2023. godine sačinilo Informaciju o statusu realizacije ugovora o nabavci cjepiva protiv covida-19 radi razmatranja prijedloga za raskid spomenutog ugovora o nabavci cjepiva zaključenog između Ministarstva civilnih poslova BiH i Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) i pokretanja međunarodnog arbitražnog postupka.

Zaključkom od 9. veljače, Vlada Republike Srpske je suglasna da Ministarstvo civilnih poslova BiH izvrši jednostrani raskid ugovora, kao i pokretanje međunarodnog arbitražnog postupka ukoliko se ne izvrši povrat sredstava neopravdanog avansa", naveli su u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske revidirajući poslovanje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Nezavisne novine podsjećaju kako je Bosna i Hercegovina na početku pandemije imala velike probleme da pristupi Instrumentu za globalni pristup cjepivima protiv bolesti covid-19 (COVAX mehanizam) i mediji su danima izvještavali o tome, kritizirajući sve razine vlasti i insistirajući na tome da se tom mehanizmu što prije pristupi.

''Kasnije, kada je taj mehanizam "proradio" u BiH, zavladalo je opće zadovoljstvo, a iz časa u čas izvještavano je o pristizanju cjepiva u Bosnu i Hercegovinu, koje su na aerodromu osim domaćih dužnosnika dočekivali i pojedini veleposlanici'', navele su banjalučke novine.

Kopirati
Drag cursor here to close