Vitualno

Kriptovalute sve više privlače bh. firme, izdata i treća dozvola za trgovanje

U isti Registar, kao treća po redu, upisana je firma Digital Crypto Exchange iz Gradiške na čijoj se službenoj stranici navodi da posluju kao mjenjačnica kriptovaluta...
Gospodarstvo / Novac | 14. 06. 2023. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kripto sceni u Bosni i Hercegovini (BiH) pojavila se i treća firma za obavljanje poslova u vezi sa virtualnim valutama - Digital Crypto Exchange (DCX) iz Gradiške, prenosi Bloomberg Adria.

Ove godine kriptovalute su zakonski regulirane u jednom dijelu BiH, u Republici Srpskoj, i od tada nadležna Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS izdaje dozvole subjektima koji ispune uvjete za obavljanje poslova u vezi sa virtuelnim valutama.

Bloomberg Adrija je pisala kako je prva u Registar pružatelja usluga povezanih sa virtualnim valutama upisana banjalučka Balkan Crypto Exchange (BCX), a nakon nje dozvolu za iste poslove dobila je i kompanija Tesla Trade iz Bijeljine.

U isti Registar, kao treća po redu, upisana je firma Digital Crypto Exchange iz Gradiške na čijoj se službenoj stranici navodi da posluju kao mjenjačnica kriptovaluta i omogućavaju brzu, jednostavnu i sigurnu kupovinu i prodaju digitalnih (kripto) valuta, kao i konverziju digitalne imovine za fiat novac, uključujući službenu valutu u Bosni i Hercegovini.

Bankomati u svim većim gradovima

"Nastojimo osigurati da naši kupci budu zadovoljni pruženim uslugama. Preduzimamo sve neophodne mjere kako bismo osigurali da vaša digitalna imovina bude što sigurnija i da sa DCX možete trgovati u povjerenju", navode u toj kompaniji.

Dodaju i da imaju bakomate u svim većim gradovima u BiH. U Registru poslovnih subjekata RS vidljivo je da su vlasnici DCX-a Darko Kremenović, Darko Šljivar i Sveto Jotić.

Kremenović je banjalučki odvjetnik, a Šljivar je bio jedan od osnivača firme Bitminer Factory koja je pokrenula jedan od najvećih kriptovalutnih sporova protiv UniCredit banke Banja Luka, težak čak 256 milijuna KM. Sud je u prvostepenom postupku presudio u korist Bitminer Factory, ali je u drugostepenom postupku presuda preinačena i odbijen je tužbeni zahtjev. Predmet je sada pred Vrhovnim sudom RS. Šljivar se više ne vodi kao suvlasnik pomenute kompanije Bitminer Factory.

Podsjećamo, Bloomberg Adrija u veljači je objavila da su u Sarajevu i Banjaluci osvanuli bankomati za bitcoin i druge kriptovalute, jedni od prvih takve vrste u BiH, a čiji je operater kompanija Shitcoins club. Tada je rečeno da bankomati u Sarajevu funkcionišu, dok se u Banja Luci rješavaju "neki manji problemi". Za sada Shitcoins club ne može po zakonu da obavlja poslove u vezi s virtuelnim valutama u Republici Srpskoj, s obzirom na to da još nije upisan u evidenciju KHOV RS.

Oblast kriptovaluta nije zakonski definisana na cijelom teritoriu BiH. U Republici Srpskoj pružatelj usluga povezanih s virtualnim valutama dužan je da u roku od 30 dana od dana osnivanja dostavi KHOV obavještenje o pružanju tih usluga i da zatraži upis u evidenciju. Tek nakon upisa u registar pružatelj spomenutih usluga može da radi.

Oni koji su ranije osnovali kompanije imali su rok do kraja siječnja ove godine da se jave Komisiji i da zatraže upis u registar. Zakonom o tržištu hartija od vrijednosti u RS propisano je da kazna za one koji ne obavijeste KHOV o pružanju usluga u vezi s virtualnim valutama iznosi od 10.000 do 50.000 KM.

Kakvo je stanje na kripto tržištu

Bloomberg Galaxy Crypto Index (BGCI) mjeri performanse najvećih kriptovaluta kojima se trguje, a nakon pada na kraju prošle godine rastao je do polovine aprila ove godine od kada bilježi ponovni pad vrijednosti.

Investitori su povukli 143,4 milijuna dolara iz kripto-fokusiranih proizvoda kojima se trguje na berzi tokom prošlog mjeseca i 106,3 miliona dolara u prošloj godini, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Kopirati
Drag cursor here to close