Navika

BiH ne želi milijardu eura jer ih mora detaljno pravdati!?

''Imajući u vidu rigorozne kriterije, kao i minimalnu mogućnost za bilo kakve zloupotrebe, može se pretpostaviti da političari nisu zainteresirani'', navode novine.
Gospodarstvo / Novac | 13. 05. 2024. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako Bosna i Hercegovina želi milijarde iz novog, šest milijardi eura vrijednog fonda EU koji je osnovan za zapadni Balkan, morat će primijeniti rigorozne standarde zaštite europskog novca i sprečavanja zloupotreba, objavile su Nezavisne novine.

Troškovi na Internetu

Novinar Dejan Šajinović piše da u konačnoj verziji dokumenta koja je usvojena prije nekoliko dana, stoji da će svaka zemlja zapadnog Balkana morati podnositi detaljne izvještaje kako se troši europski novac, a uvedena je i jedna zanimljiva novina - svi troškovi morat će biti dostupni na Internetu.

"Kako bismo osigurali povećanje transparentnosti, naši partneri na zapadnom Balkanu će biti u obvezi da izrade web-portal, na kojem će objavljivati osvježene podatke o računima koji prelaze 50.000 eura tijekom cijelog perioda trajanja projekta", navedeno je na stranici Vijeća EU, institucije koja predstavlja zemlje članice.

Osim toga, navode Nezavisne, Ured za suzbijanje prevara EU (OLAF) i Ured javnog tužitelja EU (EPPO) imat će pravo provoditi  istrage kako se europski novac troši.

"OLAF bi trebao biti u poziciji da provodi istrage, koje uključuju i provjere na licu mjesta i inspekcije s ciljem da se utvrdi je li došlo do bilo kakvih prevara, korupcije ili drugih ilegalnih aktivnosti koje se odnose na financijske interese EU", navedeno je u dokumentu.

Novac nije upitan, ali…

Osim toga, navedeno je da će se od zemalja zapadnog Balkana tražiti da dozvole pristup EPPO-u i europskim revizorima. Od istražnih organa zemalja regije će se tražiti da Europsku komisiju i europske istražitelje odmah obavijeste u slučaju da posumnjaju na bilo kakve zloupotrebe.

Iako su i u ranijim europskim programima postojale odredbe o kontroli trošenja sredstava, Nezavisnim je rečeno da će ovog puta kontrole biti mnogo strože i da se može očekivati reagiranje na svaku sumnju na zloupotrebe. Ove odredbe uvedene su posebno na insistiranje zemlja EU koje uplaćuju velike svote u europske fondove. Glavni razlog je što je EU značajno povećala izdavanja za pomaganje Ukrajini, što znači da je ostalo manje novca na raspolaganju za druge svrhe. Novac za zapadni Balkan nije upitan, ali neće ga biti za one zemlje koje ne provode reforme ili ga zloupotrebljavaju.

U priopćenju koje je izdano nakon konačnog usvajanja dokumenta, istaknuto je da će zemlje članice EU imati ključnu ulogu u odobravanju reformskih agendi koje budu podnosili partneri. Osim toga, kako su pojasnili, partneri će morati da objasne kako će mjere koje su predložili doprinijeti napretku i stalnom usuglašavanju s ciljevima europske sigurnosne i vanjske politike. To znači da će uvjet za dobivanje sredstava biti usuglašavanje sa stavovima EU o ratu u Ukrajini.

Milijardu eura

Nezavisne pojašnjavaju da bi, prema ovom programu, BiH mogla maksimalno dobiti milijardu eura, od čega bi čak i do polovine moglo biti dodijeljeno u vidu grantova, za projekte koji se odnose na jačanje vladavine prava, institucionalne reforme, infrastrukturne radove, ljudska prava i jačanje ekonomske koherentnosti zemlje.

''BiH je jedina zemlja u regiji koja još nije podnijela plan, koji je uvjet za dobivanje sredstava. Kako smo neslužbeno saznali, sve je izglednije da bi BiH, barem u prvoj tranši, mogla ostati bez ovog novca. Imajući u vidu rigorozne kriterije, kao i minimalnu mogućnost za bilo kakve zloupotrebe, može se pretpostaviti da političari nisu zainteresirani za europski novac koji bi se isključivo koristio za dobrobit zemlje i građana'', navode banjalučke novine.

OLAF i EPPO su Nezavisnim novinama potvrdili da će biti uključeni u praćenje trošenja ovih sredstava, jer se, kako su istaknuli, radi o zaštiti financijskih interesa EU.

Kopirati
Drag cursor here to close