Idemo po još jedan

BiH ne može preživjeti bez novih kredita

Kod posljednjeg aranžmana s MMF-om BiH se pokazala kao neodgovorna.
Gospodarstvo / Novac | 24. 06. 2020. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u BiH mogle bi u drugoj polovini ove godine ući u nove pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sklapanju još jednog aranžmana, izjavio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

Naveo je kako vrijednost aranžmana još treba utvrditi.

"U međuvremenu, održavamo redovan dijalog s vlastima o reformama u zdravstvu i sektoru javnih poduzeća", istakao je Jewell za Glas Srpske.

Ekonomist Aleksandar Ljuboja rekao je pak kako BiH ne može preživjeti bez novih kredita, te ukazuje da je, zbog političke nekonzistentnosti iz Sarajeva, predstavnicima iz BiH sve teže pregovarati s financijskim institucijama, pogotovo s MMF-om.

"Novi aranžman sa MMF-om je neminovnost. Mi smo i prije pandemije bili ekonomija koja je bila slaba i krhka. Zbog političke nekonzistentnosti, koja dolazi iz Sarajeva, dolazimo u situaciju da nam je teže pregovarati sa svim financijskim institucijama, pogotovo sa MMF-om, pod takvim uvjetima", rekao je Ljuboja, piše Srna.

Dodao je kako je ovo možda i prilika da vlasti u BiH uzmu mnogo veći aranžman na duže razdoblje i da na taj način riješe sve anomalije i krenu iz početka.

Ljuboja je naveo da će kredit biti lako vraćen ako novac bude uložen u izgradnju infrastrukture i rast ekonomije, odnosno produktivno.

Prema njegovim riječima, kod posljednjeg aranžmana s MMF-om BiH se pokazala kao neodgovorna.

"Postoji, uglavnom s bošnjačke strane, želja za stalnim miniranjem dogovora. Priča o penalima i ne povlačenju novca nije nova", naveo je Ljuboja.

Da je na pomolu novi aranžman s MMF-om početkom lipnja najavio je i premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je naveo da je Srpska spremna da uđe u pregovore o novom višegodišnjem aranžmanu, koji bi pomogao u rješavanju ključnih prioriteta, navela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close