"Samo treba izračunati"

Bevanda o smanjenju PDV-a i akciza: Sve može

"Mogu neizravni porezi porasti 800 posto, marka jedna neće završiti na državnom nivou", objasnio je Bevanda.
Gospodarstvo / Novac | 06. 06. 2022. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi korak ka usvajanju državnog budžeta za ovu godinu je načinjen i to na nivou Vijeća ministara BiH te su sada na potezu iduće institucije koje moraju dati konačnu riječ kako bi budžet stupio na snagu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas budžet za ovu godinu te ga uputilo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kao sljedećoj stanici ka usvajanju, prenosi N1

"Proračun će biti Predsjedništvu, Predsjedništvo će kao ovlašteni predlagač biti predložen Parlamentarnoj skupštini", objasnio je Bevanda.

Također, Bevanda je kazao da se u budžetu predviđa vraćanje osnovice za obračun plata budžetskih korisnika na nivo iz 2012. godine, jer je, kako je kazao Bevanda, ono što je bilo s ovom osnovicom rezultiralo je odlaskom kadra te je ilustrirao podatkom da ima dva odjela u kojima nitko ne radi.

"Mi smo predložili odluku koja je ispravna, zakonita i provodiva. Nema onog elementa nedefiniranih izvora, morate imati definirane izvora. Mi smo jednoglasno usvojili odluku o korištenju dijelu sredstava od korištenja radio-frekventnog spektra za pružanje putem mobilnih pristupnih sustava i ova sredstva su namijenjena SIP-u za financiranje Općih izbora", kazao je Bevanda.

Ministarstvo obrane, ljudska prava i SIPA su uputili zahtjeve koji su odobreni, objasnio je Bevanda.

Kada je riječ o poskupljenjima, Bevanda je kazao da se na Fiskalnom vijeću donose odluke i da, kako kaže, država od toga nema koristi.

"Mogu neizravni porezi porasti 800 posto, marka jedna neće završiti na državnom nivou", objasnio je Bevanda.

Dok se svi bave Središnjim izbornim povjerenstvom, Bevanda smatra da se trebalo baviti kršenjem zakona o fiskalnom vijeću BiH.

Hoće li doći do smanjenja PDV-a i akciza zbog rasta cijena, Bevanda je kazao:

"Sve može, samo treba izračunati što to znači", pojasnio je Bevanda.

Bevanda je to pojasnio tako da treba biti utvrđeno u konačnici što će to značiti za budžete na nižim nivoima i servisiranje obveza koji oni imaju poput, kako je rekao, za naknade invalida i postavlja pitanje odakle će se uprihoditi planirani prihodi.

Kopirati
Drag cursor here to close