Posljedice

Analitičari: Nakon uragana Harvey rast će cijene nafte, plina i hrane

Gospodarstvo / Novac | 29. 08. 2017. u 08:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analitičari procjenjuju da će uticaj uragana Harvey na američku ekonomiju premašiti 40 milijardi dolara, s direktnim gubicima većima od 20 milijardi dolara, a na tržištima se idućih dana i sedmica očekuju osjetni poremećaji.

Mnoge rafinerije su zatvorene, a gotovo petina proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zalivu je obustavljena uslijed najveće vremenske nepogode koja je pogodila SAD u više od desetljeća.

Uragan Harvey je prouzrokovao snažne udare vjetra te ogromne poplave koje su prisilile hiljade ljudi na napuštanje njihovih domova, a očekuje se da će zatvaranje rafinerija prouzrokovati trenutni snažniji skok cijena plina na američkom tržištu.

Oluja je poharala jugoistočni Teksas i Meksički zaliv, udarivši u središte energetske industrije SAD-a, područje na kojem se nalazi gotovo polovica američkih rafinerijskih kapaciteta i petina proizvodnje nafte.

Houston, gdje je voda preplavila prometnice, također je sjedište jedne od najvećih američkih luka. To je četvrti najveći grad u SAD-u, a vrijednost ekonomske aktivnosti godišnje premašuje 500 milijardi dolara.

"Cijene plina u SAD-u porasle su oko 10 posto od oluje", ističe glavni ekonomist konzultantske kuće RSM US Joseph Brusuelas. Očekuje daljnji skok od 20 do 30 posto kroz sljedeća dva tjedna u teksaškoj regiji, s manje značajnim porastima drugdje.

"Cijene hrane bi također mogle biti pogođene, s obzirom na to da su isporuke pšenice i soje usporene ili otkazane", dodaje Brusuelas, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close