Upitna opskrba

Zabrinutost podigla cijene nafte prema 104 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u rujnu bila viša za 2,34 dolara nego na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila je 103,50 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,89 dolara višoj cijeni, od 99,48 dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 07. 2022. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 104 dolara budući da su slabiji dolar i zabrinutost za opskrbu plinom iz Rusije potisnuli u drugi plan strah od recesije i lockdown u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u rujnu bila viša za 2,34 dolara nego na zatvaranju na kraju prošlog tjedna i iznosila je 103,50 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,89 dolara višoj cijeni, od 99,48 dolara.

Tržišta je prošlog tjedna potopio strah da bi podizanje kamatnih stopa u SAD-u moglo izazvati recesiju koja bi teško pogodila potražnju za naftom. 

Danas se pozornost tržišta preusmjerila na ruskog plinskog diva Gazprom i njegovu objavu više sile na isporuku plina najmanje jednom velikom kupci u Europi, prema pismu u koje je Reuters dobio uvid.

Izvor u trgovačkim krugovima izjavio da se objava odnosi na isporuke plina plinovodom Sjeverni tok 1, glavnom opskrbnom rutom za Njemačku i neke druge zemlje.

"Cijena nafte u Londonu dobit će krajem tjedna potporu ako Rusija nakon završetka radova na održavanju Sjevernog toka 1 ne odvrne plinsku pipu Njemačkoj", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovce i dalje brinu masovna testiranja na covid 19 u pojedinim dijelovima Kine, što izaziva zabrinutost za naftnu potražnju u drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte.

Strahovanja za potražnju s obzirom na novi val zaraze covidom 19 u Kini poklopila su se s posustajanjem gospodarstva i otpornom ruskom proizvodnjom i pritisnula cijene nafte, primjećuju analitičari Barclaysa.

No, ruski bareli sve će teže pronalaziti put do tržišta, što je bliže embargo EU-a na naftu iz Rusije, a to znači i potporu cijenama, dodaju.

Američki predsjednik Joe Biden nije pak tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji uspio ishoditi obećanje o većoj proizvodnji. Biden želi više barela iz Perzijskog zaljeva kako bi se ohladile cijene i ublažila inflacija.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 104,39 dolara, što znači da je poskupio 1,73 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Kopirati
Drag cursor here to close