91 dolar

Ukrajinska kriza podigla cijene nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 74 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 90,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 87 centi višoj cijeni, od 88,22 dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 27. 01. 2022. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 91 dolar budući da su ukrajinska kriza i napetosti u odnosima Rusija i Zapada nadjačali naznake da će američka središnja banaka Fed pooštriti monetarnu politiku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u plusu 74 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 90,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 87 centi višoj cijeni, od 88,22 dolara.

Cijene su u srijedu prvi puta u sedam godina prekoračile 90 dolara na londonskom tržištu, potaknute napetostima između Rusije i Zapada oko Ukrajine. Na Zapadu tvrde da Rusija priprema invaziju na susjednu zemlju, što Moskva opovrgava.

Napetosti su potaknule bojazni da će Europa ostati bez ruskih energenata.

Na početku današnje trgovine cijene su na oba tržišta pale pod utjecajem jučerašnje najave američke središnje banke da će u ožujku vjerojatno podići kamatne stope i obustaviti kupnju obveznica kako bi obuzdala inflaciju.

Američki dolar ojačao je nakon Fedove najave, pa je nafta poskupjela za kupce koji koriste druge valute, što obično koči potražnju, prenosi Hina.

Jutrošnji rast cijena bio je ipak kratkog daha. Fed je ponovo zasjenila ukrajinska kriza "jer se još uvijek strahuje da bi vojna eskalacija omela isporuke ruske nafte i plina", tumače analitičari Commerzbanka.

Trgovci će u takvom okruženju pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika na čelu s Rusijom, zakazan 2. veljače.

Grupa će vjerojatno potvrditi plan o povećanju proizvodnje nafte u ožujku za 400 tisuća barela dnevno, kao i u dosadašnjim mjescima, počevši od kolovoza prošle godine, izjavilo je nekoliko izvora iz OPEC+ za Reuters.

Odluka neće sama po sebi riješiti problem nedostatne opskrbe budući da pojedini proizvođači ne uspijevaju iskoristiti već dodijeljene im kvote zbog slabih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju bušotina.

Zabrinutost za opskrbu donekle je ublažio rast zaliha u SAD-u u prošlom tjdnu. Zalihe sirove nafte porasle su za 2,4 milijuna barela, a zalihe benzina za 1,3 milijuna barela, najviše od veljače 2021., objavila je u srijedu američka vlada.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 89,35 dolara, što znači da je poskupio dva dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kopirati
Drag cursor here to close