Vlada FBiH

Zatraženo privremeno ukidanje PDV-a na prirodni plin u trajanju od 6 mjeseci

U inicijativi je navedeno da je Vlada FBiH analizirala rast cijena prirodnog plina u prethodnom periodu i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebno domaćinstva, što je značajno utjecalo na standard građana.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2022. u 13:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je u četvrtak na sjednici u Mostaru usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena prirodnog plina, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na njegove krajnje potrošače.

Federalna vlada pokreće inicijativu prema Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni plin u trajanju od šest mjeseci, stoji u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada je zadužila premijera FBiH Fadila Novalića da ovu inicijativu uputi Vijeću ministara BiH, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da tekst inicijative dostavi Generalnom tajništvu Vlade FBiH.

U inicijativi je navedeno da je Vlada FBiH analizirala rast cijena prirodnog plina u prethodnom periodu i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebno domaćinstva, što je značajno utjecalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost izmirivanja računa za potrošeni prirodni plin.

Dva uzastopna povećanja cijena prirodnog plina uzrokovana su povećanjem cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu, kao jedinom opskrbljivaču u FBiH, a koja su rezultat povećanja cijena naftnih derivata na svjetskim burzama za koje se veže i cijena prirodnog plina, kao i negativnim tečajnim razlikama.

Projekcije daljnjeg kretanja cijene prirodnog plina teško je planirati, jer su cijene naftnih derivata uvjetovane globalnim stanjem i političkim utjecajima u Europi i svijetu.

Kako je istaknuto, usvajanje inicijative Vlade FBiH bi doprinijelo ublažavanju posljedica porasta cijena prirodnog plina na građane i očuvanju njihovog standarda, a ujedno i na sve krajnje potrošače prirodnog plina, uključujući i industrijske kompanije koje koriste ovaj energent, a što bi, u konačnici, rezultiralo i smanjenjem inflacije.

Kopirati
Drag cursor here to close