Poseban naglasak na duhanu

UiNO BiH najavljuje kampanju 'Stop švercu'

Broj na koji stanovništvo može prijaviti nezakonitosti je 080 02 06 07, a glasnogovornik UiNO Ratko Kovačević novinarima je kazao da je poziv besplatan i anoniman.
Gospodarstvo / Industrija | 09. 08. 2020. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: www.uino.gov.ba / UiNO BiH najavljuje kampanju 'Stop švercu'

Uprava za neizravno oporezivanje u Bosni i Hercegovini provesti će javnu kampanju Stop švercu, u okviru koje će stanovništvo moći prijaviti svaki vid nezakonite trgovine i utaju neizravnih poreza.

Broj na koji stanovništvo može prijaviti nezakonitosti je 080 02 06 07, a glasnogovornik UiNO Ratko Kovačević novinarima je kazao da je poziv besplatan i anoniman.

“Prihodi od indirektnih poreza su najznačajniji za fiskalnu stabilnost BiH i od tih prihoda u najvećoj mjeri financiraju se školstvo, zdravstvo, putna infrastruktura, socijalna razna davanja i slično”, rekao je Kovačević za BHRT te dodao da nezakonita trgovina osim umanjivanja prihoda u budžetu stvara i nelojalnu konkurenciju.

Naveo je podatak da je UiNO u prošloj godini prikupila gotovo osam milijardi KM indirektnih poreza, što govori o značaju tih prihoda za funkcioniranje države.

Poseban naglasak je na nezakonitoj prodaji duhana i duhanskih proizvoda.

S tim u vezi, istaknuo je, službenici UiNO su za šest mjeseci 2020. godine oduzeli značajne količine duhana i cigareta s crnog tržišta, vrijednosti više od milijun i po KM.

“Iz tog razloga želimo da nam građani pomognu. Svaka prodaja bez trošarinske markice ili s trošarinskim markicama susjednih država znači da se radi o nezakonitoj prodaji cigareta na našoj teritoriji. Mi ćemo svaki poziv obraditi”, naglasio je Kovačević.

Osim štetnosti po proračun istaknuo je i štetnost po zdravlje.

“Građani dodatno ugrožavaju zdravlje. Radi se o cigaretama koje nemaju porijekla, ne postoji dokumentacija. Ne zna se što je sastav takvih cigareta”, kazao je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close