Duhandžije

Oduzeto 120 kg rezanog sušenog duhana i 3000 paklica cigareta

Službenici UINO BiH Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, bez obzira na izvanrednu situaciju prouzročenu koronavirusom, kontinuirano rade na sprječavanju i otkrivanju nezakonitih aktivnosti
Vijesti / Crna Kronika | 15. 04. 2020. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici UINO BiH Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, bez obzira na izvanrednu situaciju prouzročenu koronavirusom, kontinuirano rade na sprječavanju i otkrivanju nezakonitih aktivnosti koje nanose štetu proračunu Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na nedozvoljeno prometovanje akcizne robe.

Ovlaštene službene osobe Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Sarajevo, vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, prilikom kontrole putničkog motorna vozila na cestovnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, pronašle su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i Suda BiH privremeno oduzela 120 kg rezanog sušenog duhana i 3000 paklica cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UINO BiH.

Vrijednost privremeno oduzete robe je 33.000 KM, a ista je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu.

U narednom periodu, ovlaštene službene osobe UINO BiH će protiv osobe kod koje je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužiteljstvu zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a.  Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

080 02 06 07

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Kopirati
Drag cursor here to close