Summit

U Neumu će se raspravljati o razvoju bh. energetskog sektora

Donositelji odluka, kao i ključni eksperti i zainteresirani investitori razgovarat će o najaktualnijim temama u sektoru koji, uz prave političke odluke koje se još čekaju, može biti pokretač gospodarskog razvoja u BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 16. 03. 2018. u 14:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetski sektor u BiH nalazi se pred ključnim izazovima a sad je vrijeme za strateške odluke. Četvrti put, u organizaciji USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije (EIA)i Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju,

Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske od 25. do 27. travnja 2018, Neum će biti mjesto susreta ključnih aktera energetskog sektora u BiH. Donosioci odluka, kao i ključni eksperti i zainteresirani investitori razgovarat će o najaktualnijim temama u sektoru koji, uz prave političke odluke koje se još čekaju, može biti pokretač privrednog razvoja u BiH.

Održivi razvoj energetskog  sektora u BiH kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, gas i ugalj kao energenti, tržište energije, investicijska klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, te njihova uloga u energetskoj efikasnosti ključne su teme panela 4. Energetskog samita.

Sudioniciće razgovarati o najaktuelnijim problemima i preprekama razvoju energetskog sektora, dok će imati priliku diskutovati i o nekim od rješenja.Zaključci i preporuke koje će poslati eksperti biti će dobra osnova za kreiranje energetske politike u narednom periodu. 

Kao novost u odnosu na prethodne samite, ovaj će biti interaktivne prirode jer će se očekivati i aktivno učešće prisutnih koji će o raznim pitanjima glasati putem aplikacije.

Također, prezentacija ključnih poruka održat će se treći, završni dan Samita pred donosiocima odluka od kojih se očekuje da u narednom periodu povuku ključne poteze za dalji razvoj energetskog sektora u BiH.

''Nestrpljivo dočekujemo 4. Energetski samit kako bismo povezali ključne aktere energetskog sektora u BiH, posebno predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, i predstavnike političkih partija kako bi našli rješenja koja će odrediti pravce razvojaenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini'', najavio je Ognjen Marković, direktor USAID EIA projekta.

Prema njegovim riječima, i ove godine Neum će biti mjesto susreta na kojem će se revidirati do sada učinjeno, te podcrtati ključne korake koji predstoje u razvoju energetike u skladu s Europskim energetskim politikama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close