Inspekcija

U FBiH počele kontrole: Stroge kazne za svaki prekršaj pumpadžija

Marže na gorivo u Srpskoj i FBiH, naime, ne smiju biti veće od 0,25 KM po litru u maloprodaji, odnosno 0,06 KM u veleprodaji, a dio pumpi je već značajno snizio cijene.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 04. 2020. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U FBiH je već počeo inspekcijski nadzor benzinskih pumpi, s ciljem da se utvrdi jesu li uskladile cijene s maksimalnom maržom koju je propisala federalna vlada, a takve kontrole u narednim danima počet će i u RS.

Marže na gorivo u Srpskoj i FBiH, naime, ne smiju biti veće od 0,25 KM po litru u maloprodaji, odnosno 0,06 KM u veleprodaji, a dio pumpi je već značajno snizio cijene.

Kako kažu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je proteklih dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Iz Inspektorata RS su za Nezavisne novine rekli da je Republička tržišna inspekcija izvršila sve organizacijske pripreme za potrebe pojačanog nadzora poštivanja Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena u Republici Srpskoj određivanjem marži u trgovini naftnih derivata.

"Skrećemo pažnju subjektima koji vrše promet naftnih derivata da u narednim danima, sa stupanjem ove uredbe na snagu, mogu očekivati posjetu inspektora, te ih pozivamo da blagovremeno izvrše formiranje cijena u skladu sa definiranim maržama, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcioniran", kazali su za "Nezavisne" iz Inspektorata RS.

Kako je ranije priopćeno iz Ministarstva trgovine i turizma RS, kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama ove uredbe kretaće se od 5.000 KM do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja. Prometnici tvrde da su odluku nadležnih ispoštovali.

"Članice Naftnog odbora u BiH primjenjuju odluku entitetskih vlasti o ograničenju marže na cijenu nafte od dana stupanja na snagu", rekli su iz Naftnog komiteta u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close