State Department

Žene u BiH tjeraju na prostituciju po stanovima, motelima i benzinskim crpkama

Žrtve iz BiH podvrgnute su prostituiranja i prisilnog rada u građevinskom sektoru u zemljama širom Europe, poput Hrvatske, Francuske, Srbije, Slovenije i Austrije'', istaknuto je u izvješću
Vijesti / Flash | 22. 06. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene i djevojke u BiH su podvrgnute prostituciji koja se odvija u privatnim stanovima, motelima i na benzinskim crpkama, navedeno je u najnovijem izvješću američkog State Departmenta o trgovini ljudima u svijetu, u okviru kojeg se nalazi i odjeljak o BiH, pišu Nezavisne novine.

Kako su naveli, žrtve trgovine ljudima su u prošloj godini dolazile iz Afganistana, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Šri Lanke, a prethodnih godina iz Kube, Gambije, Libije i Srbije.

''Marginalizirane skupine iz romske populacije prisiljene su prositi, prostituirati se i podvrgnuti prisilnom ropstvu i nedobrovoljnom stupanju u bračnu zajednicu.

Žrtve iz BiH podvrgnute su prostituiranja i prisilnog rada u građevinskom sektoru u zemljama širom Europe, poput Hrvatske, Francuske, Srbije, Slovenije i Austrije'', istaknuto je u izvješću.

Ističe se da su i dalje migranti iz Afganistana, Irana, Iraka i Sirije ranjive skupine podvrgnute iskorištavanju i krijumčarenju, posebno žene i maloljetnici bez pratnje odraslih.

Iako, kako je istaknuto, BiH ulaže napore u borbi protiv krijumčarenja ljudi, još ne ispunjava minimum standarda kad je u pitanju ova oblast.

''Vlasti i dalje nisu demonstrirale dovoljno napora u usporedbi s prethodnim izvještajnim razdobljem. Agencije za provođenje zakona nemaju dovoljan kapacitet i znanje, zbog čega se ova kaznena djela tretiraju kao manji prekršaji, dok suci donose presude koje su ispod zakonskog minimuma za kaznena djela krijumčarenja pravdajući to olakšavajućim okolnostima'', istaknuto je u izvješću, prenosi Nezavisne novine.

Ovu tvrdnju su ilustrirali jednom blagom presudom za navođenje na prostituciju, uz obrazloženje da je žrtva osoba sklona seksualnim aktivnostima.

''Poddržavni zakoni u dijelu o poticanju na prostituciju omogućili su policijskim agencijama da djecu od 14 godina tretiraju kao delinkvente koji su se dobrovoljno posvetili prostituiranju umjesto da budu tretirana kao žrtve trgovine bijelim robljem'', naglašeno je u izvješću.

State Department je donio i nekoliko preporuka koje se odnose na bolje procesuiranje ovih kaznenih djela, obuku osoblja koje prvo dolazi u dodir s žrtvama, kao i njihovu bolju identifikaciju.

Također, preporučuje se bolje financiranje nevladinih organizacija za pomoć žrtvama, poboljšanje suradnje i koordinacije između državnih i entitetskih agencija, kao i dodjeljivanje osoblja za radnu skupinu koja bi se bavila mjerama protiv krijumčarenja.

Prema njihovom mišljenju, potrebno je standardizirati procedure u cijeloj zemlji, ali i integrirati predstavnike romske zajednice u proces donošenja odluka u vezi sa zaštitom žrtava.

Kada se radi o postupanju pravosudnih tijela, upozorili su da Tužiteljstvo BiH u 2018. godini nije iniciralo nijednu optužnicu protiv krijumčarenja, a Sud BiH nije donio nijednu presudu. Federalni tužitelji su, kako je istaknuto, pokrenuli dva postupka, a tamošnji sudovi su donijeli 11 presuda. Vlasti Republike Srpske su, kako je istaknuto, pokrenule jednu istragu, a tužiteljstva su podigla jednu optužnicu, dok sudovi nisu osudili nikoga.

Osim toga, State Department upozorava da je u proteklom izvještajnom razdobu došlo do smanjenja zaštite žrtvama te da nije bilo dovoljno napora u pružanju pomoći, skloništa i drugih mjera prema žrtvama, zaključile su Nezavisne novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close