Potražnja

Struja: Kosovo bi moglo ugroziti Europu

Prema navodima britanske agencije, Kosovo uz proizvodnju iz svoje dvije termoelektrane na ugljen, "obično uvozi od 10 do 15 posto energije", ali je uvoz sada dosegnuo do 40 posto potrebne struje.
Gospodarstvo / Industrija | 29. 12. 2021. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska mreža operatera prijenosnog sustava (ENTSO-E) upozorila je da bi velika potražnja za električnom energijom na Kosovu mogla ugroziti opskrbu Europe strujom jer Kosovo zbog njezina nedostatka uvozi energiju u mjeri koja nije bila planirana na tržištima, prenosi Hina.

ENTSO-E za kontinentalnu Europu "poziva kosovskog operatera za distribuciju električne energije KOSTT da očuva ravnotežu u svom nacionalnom sustavu električne energije, što je temeljna ugovorna obaveza prema drugim operaterima prijenosnog sustava u kontinentalnoj Europi", navodi se u e-mailu ENTSO-E koji u srijedu prenosi agencija Reuters.

Situacija na Kosovu je posebno dramatična zbog niske razine domaće proizvodnje, tehničkih kvarova i hladnog vremena, što je prouzročilo prekid proizvodnje u elektranama, a vlasti u Prištini primoralo da uvoze veće količine struje od uobičajenih.

Prema navodima britanske agencije, Kosovo uz proizvodnju iz svoje dvije termoelektrane na ugljen, "obično uvozi od 10 do 15 posto energije", ali je uvoz sada dosegnuo do 40 posto potrebne struje.

Posljedica toga je da Kosovo "uvozi energiju koja nije bila planirana na tržištima", konstatira Reuters.

Prištinski mediji objavili su pak poruku albanske ministrice energetike Belinde Balluku da su, na poziv albanskog premijera Edija Rame, angažirani "svi ljudski resursi i stručnjaci" Elektroprivrede Albanije kako bi se pomoglo Kosovo u opskrbi strujom 31. prosinca i 1. siječnja.

Rama je u srijedu rekao kako se Kosovo "suočava s ozbiljnom energetskom krizom" i poručio da će Albanija naći mogućnost kako pomoći, prenio je portal Kosovo online.

Rama je, kako se navodi, zatražio od Ministarstva energetike da procjeni svaku mogućnost pomoći kosovskoj vladi, kako Kosovu tijekom novogodišnjih praznika ne bi nedostajalo struje.

Kopirati
Drag cursor here to close