Na 3. mjestu u regiji

Strana ulaganja | Evo tko i u što se najviše ulagalo u Bosni i Hercegovini

U prvih šest mjeseci 2023. godine zemlje s najvećim registriranim iznosima kapitala u Bosni i Hercegovini su Rusija (284.2 milijuna KM), Nizozemska (124.6), Velika Britanija (112.0) i Hrvatska (104.9 milijuna KM).
Gospodarstvo / Industrija | 10. 01. 2024. u 09:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Strana ulaganja | Evo tko i u što se najviše ulagao u Bosni i Hercegovini

Strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu porasla su za 23,9 posto, najviše se ulagalo iz Rusije, Nizozemske i Velike Britanije, a u ovoj su godini već najavljena ulaganja u sektore metalo-prerade, turizma, rudarstva, proizvodnje prehrambenih proizvoda, te drvni sektor.

Svakom novom investicijom, otvaraju se i nova radna mjesta, a BiH se po iznosima stranih ulaganja u regiji nalazi na 3. mjestu, nakon Srbije i Albanije.

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru Tokova DSI, s procijenjenim zadržanim zaradama, za razdoblje siječanj – rujan 2023., direktne strane investicije su iznosile 1,442.8 milijuna maraka ili 737,7 milijuna eura. 

Strana ulaganja u tom su razdoblju veća za 23,9 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije kada su DSI iznosile 1,164.1 milijuna maraka, rečeno je Feni iz Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine – FIPA.  

Ulagalo se u rudarstvo, energiju, papir

U prvih devet mjeseci 2023. djelatnosti u okviru kojih je registrirano najviše direktnih stranih investicija u BiH su: "financijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i mirovinskih  fondova" (315.3 milijuna KM),  "proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda" (311.9 milijuna KM), i "proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (157.3 milijuna KM).

Značajna povećanja registrirana su i za djelatnosti "trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima  i motociklima" (101.9 milijuna KM), zatim "proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda" (72.8), "proizvodnja baznih metala" (70,9 milijuna KM), "proizvodnja papira i proizvoda od papira" (70,6), "trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima" i "proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica" (63.6 milijuna KM).

Kada su u pitanju najavljena ulaganja za ovu godinu, iz FIPA-e kažu kako su već najavljena ulaganja u sektore metalo-prerade, turizma, rudarstva, proizvodnje prehrambenih proizvoda, te drvnog sektora.

Najveća ulaganja iz Rusije, Nizozemske i Velike Britanija  

U prvih šest mjeseci 2023. godine zemlje s najvećim registriranim iznosima kapitala u Bosni i Hercegovini su Rusija (284.2 milijuna KM), Nizozemska (124.6), Velika Britanija (112.0) i Hrvatska (104.9 milijuna KM).     

Poboljšanje poslovnog okruženja u BiH

Vezano za žalbe investitora one se i dalje najviše odnose na dugotrajne procedure vezane za izdavanje potrebnih dozvola za pokretanje i realizaciju investicija.

U cilju poboljšanja poslovnog okruženja u BiH, FIPA daje konkretne preporuke za poduzimanje mjera koje se odnose na monetarno-kreditnu politiku, poreznu politiku, politiku uvoza i izvoza, fiskalnu politiku, politiku rada i zapošljavanja i vlasničkih prava, koje bi trebale usvojiti nadležne državne, entitetske, kantonalne i lokalne institucije vlasti, a sve s ciljem da se privuku nove strane investicije koje automatski znače i nova radna mjesta, kažu iz te agencije. 

Nadalje, kroz program postinvesticione podrške "Aftercare" u suradnji s drugim nadležnim institucijama FIPA nastoji rješavati i rješava administrativne prepreke za strane ulagače, s ciljem zadržavanja postojećih investiranja i motiviranja na nova ulaganja.

"Surađujući s institucijama BiH, entitetskim institucijama, Vijećem stranih investitora u BiH (FIC), kao i međunarodnim institucijama i organizacijama te direktno sa stranim investitorima na poboljšanju poslovnog okruženja u zemlji, FIPA nastoji ukazati nadležnim vlastima na ključne prepreke u ovoj oblasti te u isto vrijeme dati konkretne preporuke za njegovo unapređenje", zaključuju iz Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine i napominju da su određeni napreci postignuti, no ostaje još mnogo toga da se završi.

Kopirati
Drag cursor here to close