Sastanak s premijerom

Upaljen alarm zbog pada u industriji Federacije

Rečeno je da će u slučaju dodatnog pogoršavanja situacije na tržištu EU i nepravovremenih mjera biti neminovna otpuštanja radnika i gašenje pogona…
Gospodarstvo / Industrija | 13. 12. 2023. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u metalskoj i elektro-industriji u Federaciji BiH je alarmantna, tako da će Odbor Udruženja metalske i elektro-industrije Gospodarske komore FBiH tražiti hitan sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, na kojem bi bilo predočeno stanje u kojem se nalazi ovaj sektor i ponuđena rješenja za ublažavanje krize.

Otpuštanja radnika

Na sjednici ovog odbora rečeno je da će u slučaju dodatnog pogoršavanja situacije na tržištu EU i nepravovremenih mjera biti neminovna otpuštanja radnika i gašenje pogona, priopćeno je iz federalne Gospodarske komore.

Za razliku od prethodnih godina kada je metalska i elektro-industrija ostvarivala jako dobre rezultate, ova godina donijela je stagnaciju i pad poslovanja, a većina gospodarskih društava susreće se sa smanjenjem narudžbi i zahtjevima za smanjenje cijena proizvoda.

"Da je situacija alarmantna potvrđuju i zvanični statistički podaci o smanjenju obima industrijske proizvodnje u FBiH i podaci o izvozu. Ukupna industrijska proizvodnja u listopadu u odnosu na rujan manja je za 2,9 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3,4 posto", istaknuto je na sjednici Odbora.

Padovi

Industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji u listopadu u odnosu na rujan manja je za 2,8 posto, a u odnosu na isti mjesec lani za 4,1 posto, ističe se u priopćenju i dodaje da je u padu i izvoz ruda, metala i njihovih proizvoda, što je vrlo ozbiljan indikator da ova industrijska grana ide u nepovoljnom smjeru.

Izvoz metalske i elektro-industrije za devet mjeseci ove godine bio je veći od četiri milijarde KM što je gotovo 50 posto ukupnog izvoza FBiH, dok kompanije ovog sektora zapošljavaju oko 34.000 radnika, a neke su zbog nedostatka posla bile prinuđene smanjiti broj zaposlenih.

"Prema najavama s tržišta EU, ovo je samo početak krize. Očekuje se teško razdoblje početkom sljedeće godine, a alarm za djelovanje u izvanrednim uvjetima poslovanja mnoge kompanije su već upalile", naglašava se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close