Još jedna sramota

Stižu sankcije za BiH

Najbolji smo u oblasti energetske statistike, gdje je ispunjeno 73 posto mjera i to je jedina oblast u kojoj je Energetska zajednica (EZ) dala visoku ocjenu BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 19. 11. 2019. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina nije u dovoljnoj mjeri ispunila svoje obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, a priprema se još jedan u nizu postupaka protiv nje zbog neizvršavanja obveza, proistječe iz najnovijeg objavljenog godišnjeg izvještaja o implementaciji mjera te organizacije, pišu Nezavisne novine.

Što se tiče sektora električne energije, naglasili su da je ispunjeno 55 posto obveza, međutim u sektoru plina i nafte nije ispunjeno gotovo ništa. Što se tiče plina, implementirano je tek 13 posto mjera, a u sektoru nafte nije implementirana nijedna. U naftnom sektoru postoje četiri obveze, koje se odnose na držanje obveznih zaliha nafte, pristup i upotreba naftnih resursa u hitnim situacijama, izvještavanje o stvaranju zaliha nafte na mjesečnoj razini i protokoli u opasnim situacijama.

Najbolji smo, navode Nezavisne novine, u oblasti energetske statistike, gdje je ispunjeno 73 posto mjera i to je jedina oblast u kojoj je Energetska zajednica (EZ) dala visoku ocjenu BiH.

Novi predmet protiv BiH

I u oblasti energetske efikasnosti BiH je relativno dobro ocijenjena, s 56 posto ispunjenih mjera. Prolazna ocjena dobivena je i u upotrebi obnovljivih izvora energije, gdje je istaknuto da je BiH implementirala 52 posto ukupnih ugovorenih obveza.

Zanimljivo je da EZ priprema novi predmet protiv BiH u oblasti električne energije jer, kako su istaknuli, ni u jednom entitetu još nije odvojena distribucija električne energije od proizvodnje i ponude.

"Odvajanje distributivnih sustava je djelomično primijenjeno u zakonima u FBiH, ali nije implementirano. Program rekonstruiranja koji je pripremila Vlada FBiH u srpnju ove godine još nije odobren. U RS Nacrt zakona o električnoj energiji predviđa odvajanje, ali nisu postavljeni rokovi. Čeka se na usvajanje ovog zakona", naglašeno je. Iako je, kako su naglasili, tržište električnom energijom formalno liberalizirano, u praksi i dalje dominiraju isti monopolisti kao i u ranijem razdoblju, a i dalje nema naznaka da će se započeti s energetskom burzom u regiji.

Što se tiče plinskog sektora, i dalje nema odvajanja operatera od distributera, slobodnog pristupa mrežama, uspostavljenog jedinstvenog veleprodajnog tržišta, maloprodajnog tržišta, niti međupovezanosti.

Daleko od zakona

"BiH je i dalje daleko od usvajanja zakona o plina državnoj razini, kojim bi se reguliralo plinsko tržište i primijenila europska pravna stečevina. Zbog toga je zemlja predmet nekoliko postupaka koji se u tom kontekstu vode, kao i sankcije koje je usvojilo Vijeće ministara (EZ-a) 2015. godine", naglašeno je.

U oblasti energetske regulative, s ispunjenih 36 posto BiH zaostaje za svim zemljama regije, a i u ostalim oblastima se nalazi među zemljama s najmanje implementiranih mjera.

Još jedna od oblasti u kojima nije implementirana nijedna mjera odnosi se na oblast učešća obnovljivih izvora u prijevozu.

"Članovi 17-21 Direktive 2009/28/EC, koji se odnose na održivost kriterija za biogoriva i biotečnosti, i dalje nisu implementirani. Trenutni udio obnovljivih izvora energije je ispod jedan posto i daleko je ispod onoga što je predviđeno Nacionalnim programom za obnovljive izvore energije", naglašeno je.

Ministar nije iznenađen

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je za Nezavisne novine kako nije iznenađen najavama da su moguće nove mjere protiv BiH.

"Spori smo i ne izvršavamo svoje obveze prilagođavanja EU standardima u mnogim oblastima. U ovom slučaju riječ je o oblasti električne energije. Ova obveza nije od jučer i može se očekivati da nadležna tijela, prije svega Energetska zajednica, reagiraju", zaključio je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close