Statistika

 U BiH prvi put objavljena statistika energije

Objava sadrži godišnje podatke o proizvodnji, uvozu, izvozu, transformaciji, utrošku i raspodjeli uglja, nafte i naftnih derivata, prirodnog plina, biomase, električne energije i toplote u Bosni i Hercegovini.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 04. 2018. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je prvi put "Ukupni statistički energetski bilans za Bosnu i Hercegovinu za seriju godina 2014-2016'', uključujući i reviziju ukupnog statističkog bilansa za 2014. godinu.

Statistički energetski bilans omogućava analizu i planiranje razvoja i eventualnog restrukturiranja kapaciteta za proizvodnju, transformaciju, transport i distribuciju energije. Bilans je prikazan isključivo u energetskim jedinicama (ktoe), bez fizičkih jedinica.

Objava sadrži godišnje podatke o proizvodnji, uvozu, izvozu, transformaciji, utrošku i raspodjeli uglja, nafte i naftnih derivata, prirodnog plina, biomase, električne energije i toplote  u Bosni i Hercegovini.

Metodologija za prikupljanje podataka za izradu energetskih bilansa, te njihova forma i sadržaj usklađeni su sa standardima i preporukama Međunarodne agencije za energiju (IEA), Eurostata i OECD-a, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close