Počelo spajanje Broda na vodocrpilište

Stanovnici Slavonskog Broda spas pronašli u BiH; Pitka voda u Brodu za 15 dana

Spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima počelo je u ponedjeljak, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da će pitku vodu Brođani i stanovnici okolnih općina dobiti za 15 dana.
Gospodarstvo / Industrija | 02. 04. 2018. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici Slavonskog Broda probleme sa vodom nastoje bar donekle riješiti u Bosni i Hercegovini. Kanisteri kupljeni sa ove strane Save su jeftiniji, ali problem predstavljaju gužve na graničnom prelazu. Kilometarske kolone su uobičajene, posebno u vrijeme praznika.

Na desnu obalu Save i preko državne granice prelazi sve više stanovnika Slavonskog Broda. Posljednja tri dana u Brod, na područje BiH dolaze po vodu.

"Uzeo sam vodu, da. (Zašto ovdje?) Nema u Slavonskom Brodu vode. (Je li nestalo u prodavnicama?) Da. Jučet sam i prekjuče kupio u Slavonskom Brodu i sad sam došao ovdje. Nemamo vode već tri dana. Uzeo sam ove dvije po pet litara i paket kisele", kaže za N1 Anton Buković iz Slavonskog Broda.

"25 litara sam uzela da imam za dva, tri dana pošto neću piti onu vodu, eto da imam. Vodu nemamo od petka i rekli su nam da je ne pijemo", dodaje Gordana Runčević iz Slavonskog Broda.

Većina stanovnika Slavonskog Broda prelazi granicu da bi kupili vodu, tvrde naši sagovornici, ali i prodavci. Najveća potražnja bila je pred Uskrs.

"Dolaze, normalno da dolaze. (Kad je najveća potražnja bila?) U subotu", otkriva za N1 Dara Maričić, prodavačica.

Sumnju da se ekološki incident dogodio kada je poduzeće Crodux ispitivalo ispravnost naftnog produktovoda, koji vodi prema rafineriji u Brodu, izrazio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Ovo su demantovali u Croduxu. Iz susjedne općine poručuju da krivca ne treba tražiti na teritoriji BiH.

U općini su danas za N1 rekli da odbacuju bilo kakve sumnje da bi zagađivač mogao biti sa teritorije ove lokalne zajednice. Takođe navode da zbog problema u Slavonskom Brodu nema mogućnosti da dođe do zagađenosti vode u Brodu.

Podsjetimo, spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima počelo je u ponedjeljak, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da će pitku vodu Brođani i stanovnici okolnih općina dobiti za 15 dana.

Radovi su počeli u ponedjeljak 8 sati, a u prvoj fazi se mogu očekivati povremene redukcije u vodoopskrbi na području Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije. Prvi kontakt dva vodoopskrbna sustava dogodit će se već u petak, a zatim će uslijediti ispiranje vodoopskrbnog dijela sustava na slavonskobrodskom području.

"U prvoj fazi možemo očekivati da će tijekom dana dolaziti do kratkotrajnih redukcija. Konačno rješenje je za tri mjeseca puna aktivacija zdenaca na području Sikirevaca. To znači njihovo čišćenje, proširivanje, kupovina pumpi i priključenje na sustav", rekao je ministar Ćorić, koji je s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem obišao mjesto spoja i vodocrpilište.

Zbog izvanrednog priključenja Slavonskog Broda, čije je vodocrpilište onečišćeno ugljkovodicima, na vodocrpilište u Sikirevcima u sljedeća tri mjeseca redukcije mogu osjetiti i potrošači s područje Vukovarsko-srijemske županije, koje se vodom opskrbljuje iz Sikirevaca.

"Redukcije će se događati povremeno tijekom dana. U tijeku je razmatranje punjenja vodosprema na tom području. Ono što je sigurno jest da ni jedna općina niti grad neće cijeli dan biti bez vode. To je prelazno rješenje dok ne kreiramo povećanje kapaciteta dovoljno za potrebe Slavonskog Broda i okolnih općina i Vukovarsko-srijemske županije", rekao je Ćorić pojašnjavajući da se za sada od vodocrpilišta u Slavonskom Brodu ne odustaje, ali se sustav vodoopskrbe priprema kako bi opskrba cijelog područja bila normalizirana i bez problema i u vrijeme povećane potrošnje.

Na pitanje novinara što je uzrok onečišćenja slavonskobrodskog vodocrpilišta, ministar Ćorić je ponovio da i dalje ostaje kod stava koji je ministarstvo iznijelo u svom priopćenju i kojim ne povezuje direktno incident s curenjem naftnih derivata koje se dogodilo u srijedu dok je Crodux energetika ispitivala stanje produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

"Temeljem zaključka inspekcije, 150 do 200 litara naftnih derivata isteklo je u okoliš i inspekcija je poduzela sve što je mogla. Treba učini sve kako bi se utvrdile okolnosti u kojima je do ovog onečišćenja došlo", rekao je Ćorić dodavši da se nalazi s terena i dalje prikupljaju.

Izvanredno priključenje Slavonskog Broda na sikirevačko vodocrpilište, prema ministrovim riječima, koštat će do pet milijuna kuna.

Ministar Ćorić je danas najavio da će stanovnicima Slavonskog Broda, zbog toga što dobivaju tehničku a ne pitku vodu, biti smanjenja i naknada. Odluku će donijeti Uprava Hrvatskih voda u srijedu na sastanku koji je najavljen u 15 sati.

"Inače je naplata 2,85 kuna, a 0,80 kuna tehnološka. Građanima će biti umanjeni računi za 2,05 kuna", pojasnio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Postavljeno je 13 cisterni u svim mjesnim odborima, a sve službe, uključujući Crveni križ, vojsku i policiju i dalje pomažu građanima. Cisterne s pitkom vodom postavljaju se ispred vrtića, a do početka nastave bit će postavljene i ispred svih škola.

Kopirati
Drag cursor here to close