Problem i za BiH

Zagađenje zraka u Slavonskom Brodu: Hrvatski sabor proziva odgovorne u BiH

Gospodarstvo / Flash | 24. 11. 2016. u 10:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija oko zagađena zraka u Slavonskom Brodu je alarmantna te se poziva vlada da nešto učini, složno su u četvrtak poručivali zastupnički klubovi koji su zbog toga tražili stanku u Hrvatskom saboru.

Predsjedavajući Gordan Jandroković podsjetio je da je riječ o međudržavnom problemu te pozvao na konsenzus.

"Riječ je o međudržavnom problemu i ponekad ne može vlada riješiti problem koji se nalaz s druge strane granice tako da vas molim da ne prozivamo jedni druge jer se radi o nečemu oko čega moramo imati konsenzus i zajedno nastupati", rekao je predsjedavajući Gordan Jandroković.

"Navršava se osam godina otkada je ponovno započela raditi rafinerija u Bosanskom Brodu i od tog dana u Slavonskom Brodu počelo je onečišćenje zraka opasno po život i zdravlje. Pravo na čist zrak i zdrav život ustavom su zajamčena prava", podsjetio je HDZ-ov Pero Ćosić podržavajući današnji prosvjed Brođana koji traže čisti zrak.

Karcinogeneza je proces koji traje više godina, rekao je i dodao kako očekuje da će poguban utjecaj rada te rafinerije biti očit u nadolazećim godinama.

"Politički gledano možemo raditi na približavanju BiH kako bi se brže uskladili zakoni BiH sa stečevinama EU i tada će ona biti obvezna postaviti veće standarde za zaštitu okoliša. Idući mjesec rafineriji ističe ekološka dozvola i vjerujem da međunarodna radna skupina koja je osnovana može uvjetovati parametre za njezino ponovno izdavanje", rekao je Ćosić.

Trebalo bi, kaže, razgovarati i s Janafom o neisporučivanju nafte gospodarskim subjektima koji ne rade po europskim standardima, a resorno ministarstvo i vladu pozvao je da se angažiraju kako stanovnici Slavonskog Broda imali čist zrak i siguran život.

Prosvjed Brođana podržao je i HSS-ovac Davor Vlaović rekavši da problem onečišćenog zraka najbolje ilustrira izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu koji je upozorio na porast broja oboljelih od karcinoma zadnjih godina u tom gradu i županiji.

"Rješenje je u našim rukama jer sirova nafta dolazi Janafovim naftovodom i slažem se da treba pregovarati, ali pregovara se već osam godina a rješenja nema", upozorio je pozivajući da se dobit Janafa preusmjeri u zakladu za liječenje oboljelih u Slavonskom Brodu i okolici.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) poručio je da od verbalne podrške građani toga grada neće imati ništa. "Ovo je međudržavni problem. Građani Bosanskog Broda moraju radit i mi to razumijemo. Međutim građani Slavonskog Broda moraju živjeti. Koja su rješenja? Vlada mora sjesti i dogovoriti s drugom stranom da se da uvjet da počnu prerađivati laku naftu koja ne emitira tolike količine sumpora i da se ugrade filteri. A, ako se to ne napravi, onda treba zatvoriti pipu", rekao je Lovrinović.

Kopirati
Drag cursor here to close