Zametica

Samo ulaganja dovode do razvoja energetskog sektora

Sekretar Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Edin Zametica, uoči nastavka panela je prokomentirao energetsku situaciju u Bosni i Hercegovini.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 04. 2019. u 12:38 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot Youtube / Edin Zametica

U Neumu se drugi dan petog Energetskog Summita koji okuplja više od 650 sudionika i donositelja odluka u reformi energetskog sektora u Bosni i Hercegovini razgovara o statusu  reformi sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji, važnosti energetske efikasnosti te izazovima tržišta u energetskoj tranziciji.

Jedan od sudionika panela je i sekretar Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Edin Zametica, koji je prokomentirao energetsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Možete li nam reći Vaš stav o trenutnoj energetskoj situaciji u Bosni i Hercegovini?

Energetski sektor je jedan od razvijenijih sektora u Bosni i Hercegovini te  država i u nastavku treba iskoristiti komparativne prednosti koje ima sa sadašnjom izgrađenošću energetskog sektora. Međutim, to ne znači da nisu potrebni daljnji radovi, ulaganja, razvoj i aktivnosti u liberalizaciji sektora električne energije.

Koje bi to bile aktivnosti u kojima bi se taj sektor ostvario?

U prvom redu misli se na razvoj primarne legislative u BiH, usuglašavanje legislative s aktom EU, s obavezama koje imamo, i prije svega pri tome trebamo vidjeti koji su interesi BiH u razvoju energetskog sektora. 

Kakav je značaj ovog Summita na energetiku u BiH?

Sa ponosom ističem da je Državna regulatorna komisija po peti put pokrovitelj Summita. Ovo je jedinstveno mjesto na kojem se susreću svi sudionici u sektoru od donositelja odluka, kreatora politika, regulatora, do svih sudionika, kupaca, akademske zajednice. Može se reći da je ovo jedinstvena prilika da zajedno porazgovaramo i vidimo koje nam je prolazno vrijeme u razvoju energetskog sektora na putu u EU.

Ovih dana se mogu čuti dobre poruke i smjernice?

Jučer i danas smo čuli neke dobre poruke, a i u nastavku panela ćemo ih također čuti i takve poruke će sigurno pospješiti razvoj energetskog sektora u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close