Stižu bolji dani

Samo kvaliteta mljekare spašava

Mljekari jedino kvalitetom mogu dobiti bitku s visoko subvencioniranim proizvodima iz zemalja EU.
Gospodarstvo / Industrija | 08. 08. 2018. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stižu bolji dani za mljekare u Bosni i Hercegovini'', ocijenio je predsjednik poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

Nakon što je Europska komisija donijela odluku kojom je BiH stavila na A i B listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na područje Europske unije, Usorac je za Fenu rekao kako očekuje da će to biti korak naprijed kako bi domaći mljekari ponovo ''stali na noge''.  

Ističe kako oni jedino kvalitetom mogu dobiti bitku s visoko subvencioniranim proizvodima iz zemalja EU.

''Ovim odlukom EU otvara se tržište izvoznicima iz BiH, što povećava i konkretnost naših proizvoda koji imaju poseban okus'', tvrdi Usorac.

Domaće proizvođače, upozorava, neophodno je podržati, a tržište zaštititi od robe sumnjive kvalitete.

''Nije nama problem kvalitetna, već nekvalitetna roba. U BiH bi se malo više trebalo voditi računa o domaćoj proizvodnji, a kontrolirati uvoz'', smatra on.

Mljekarsku proizvodnju u BiH pomogli bi, kaže, povoljni krediti i slične mjere za nabavku mehanizacije i druge opreme.

Istodobno, Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine izražava zadovoljstvo zbog objavljivanja Odluke Europske komisije kojom je BiH stavljena na listu A i B, a kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU.

U priopćenju te grupacije se navodi da je odluka dokaz napretka cijelog sustava institucija BiH – Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, inspekcijskih organa i laboratorija BiH, farmera, proizvođača i prerađivača.

Navodi se da ta odluka predstavlja značajan korak ka proširenju tržišta za mliječnu industriju BiH.

Grupacija zahvaljuje na trudu i naporima svih institucija koje su sudjelovale  u procesu ispunjavanja zahtjeva EU i omogućavanja da se i ostali mliječni proizvodi, pored UHT steriliziranog mlijeka, plasiraju na to značajno tržište.

''Svjesni smo da ulazak na EU tržište neće biti jednostavan za mliječnu industriju BiH, ali poznajući kvalitetu proizvoda naše industrije, uvjereni smo da će bh. proizvodi vrlo brzo pronaći zasluženo mjesto na ovom zahtjevnom tržištu'', navode iz Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close