Vrlo aktivne rasprave

Hoćemo-nećemo: Zapad bi zabranio uvoz ruske sirove nafte

Nakon Blinkenove izjave cijene sirove nafte su preko noći porasle za oko 10 posto
Gospodarstvo / Industrija | 07. 03. 2022. u 02:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija 

Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi saveznici su u aktivnim pregovorima o zabrani uvoza ruske sirove nafte, izjavio je u nedjelju kasno navečer američki državni tajnik Antony Blinken, javlja Anadolu Agency (AA).

"Sada smo u vrlo aktivnim raspravama s našim europskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u naše zemlje, dok istovremeno održavamo stabilnim globalno snabdijevanje naftom", rekao je Blinken za američki televizijski kanal NBC.

On je rekao da je u subotu razgovarao s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom i vodećim članovima ureda o toj temi.

Na pitanje hoće li SAD nametnuti jednostranu zabranu ruske sirove nafte, Blinken je rekao:

"Obilježje svega što smo do danas uradili bila je koordinacija sa saveznicima i partnerima. Puno smo efikasniji u cijelom svijetu."

Nakon Blinkenove izjave cijene sirove nafte su preko noći povećale su se za oko 10 posto.

Cijena nafte na međunarodnoj berzi nafte Brent povećala se u ponedjeljak 130,89 dolara po barelu, a na američkoj berzi West Texas Intermediate (WTI) na 130,33 dolara. Prema službenim podacima to je najviše od 22. srpnja 2008. godine.

Rast cijena postao je glavni problem za američke potrošače. Prošli tjedan Cijene benzina u SAD-u povećale su se na najvišu razinu u posljednjih 10 godina.

Joe Biden je tijekom obraćanja o stanju nacije 1. ožujka rekao da njegova administracija surađuje s 30 drugih zemalja na oslobađanju 60 milijuina barela nafte iz svjetskih rezervi, od kojih je pola iz američkih strateških rezervi.

Kopirati
Drag cursor here to close