Najviša razina u 13 godina

Skok cijene nafte srušio europske burze

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10,00 sati pao je oštrih 3,6 posto. Pritom je najviše potonuo bankarski sektor, u prosjeku za 7,6 posto, dok je najviše porastao sektor osnovnih resura (nafte i plina), za 2,6 posto.
Gospodarstvo / Flash | 07. 03. 2022. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Na europskim burzama cijene dionica potonule su u ponedjeljak ujutro nakon vijesti da SAD i europski saveznici razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, što je podiglo cijene nafte na najvišu razinu u 13 godina i zaprijetilo izbijanjem globalne stagflacije - razdoblja visoke inflacije i niskih stopa rasta.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10,00 sati pao je oštrih 3,6 posto. Pritom je najviše potonuo bankarski sektor, u prosjeku za 7,6 posto, dok je najviše porastao sektor osnovnih resura (nafte i plina), za 2,6 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks potonuo je 2,52 posto, na 6.811 bodova, frankfurtski DAX 4,98 posto, na 12.442 boda, pariški CAC 4,44 posto, na 5.792 boda, a talijanski FTSE MIB za 5,57 posto, na 21.212 boda.

Frankfurtski DAX potonuo je za više od 20 posto od svoje rekordne razine, dosegnute 5. siječnja, te je tako i službeno ušao u područje medvjeda, prenosi Hina.

Prošloga tjedna cijene nafte skočile su 7 posto, na najvišu razinu od ožujka 2020., a u ponedjeljak ujutro su nastavile s daljnjim snažnim usponom.

SAD i europski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Antony Blinken. Premda je naglasio važnost stabilnosti globalne opskrbe naftom, jutros su cijene barela dodatno snažno porasle, nakon što su već prošloga tjedna skočile više od 20 posto i dosegnule najviše razine u više od 10 godina.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla više od 8,5 posto, na 128,30 dolara, a u jednom trenutku dosegnula je i 130 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,7 posto, na 124,60 dolara.

Takav potez mogao bi izazvati stagflaciju u globalnom gospodarstvu, odnosno razdoblje usporenog gospodarskog rasta i visoke nezaposlenosti, popraćene snažnom inflacijom.

Naime, skok cijena energenata djelovat će kao dodatni porez potrošačima, kažu analitičari, a to bi moglo smanjiti potrošnju kućanstava i naštetiti rastu globalnog gospodarstva.

„Ako Zapad odreže većinu ruskog izvoza energije, to bi bio veliki udarac za globalna tržišta. Gubitak ruskih 5 milijuna barela nafte mogao bi potaknuti skok cijene barela na 200 dolara i smanjiti rast globalnog gospodarstva”, objašnjava Ethan Harris, glavni ekonomist u BofA.

U međuvremenu, Rusija je nastavila napadati ukrajinske gradove te nastoji okružiti glavni grad Kijev.

I na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak oštro pale jer napadi ruske vojske na ukrajinske gradove ne popuštaju, a raste strah i od poremećaja isporuka nafte iz Rusije.

Tokijski Nikkei indeks potonuo je u ponedjeljak 2,94 posto, na 25.221 bod.

Američki terminski indeksi također su u minusu, najavljujući pad cijena dionica na Wall Streetu na otvaranju kasnije tijekom dana.

Kopirati
Drag cursor here to close