Alija Sirotanović

Rudar s najvećom lopatom

Odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada a dobio je i brojne druge nagrade i priznanja.
Gospodarstvo / Industrija | 16. 05. 2021. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 16. svibnja 1990. umro je Alija Sirotanović, rudar iz Breze, koji je bio heroj socijalističkog rada.

Sirotanović je 24. srpnja 1949., sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, prebacio normu za 215 posto, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu.

Cijeli radni vijek je proveo u rudniku mrkog uglja "Breza".

Poznata je legenda kako je Sirotanović od tadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita jedino tražio veću lopatu. I dobio je jednu takvu, koja je napravljena specijalno za njega i nazvana 'sirotanovićka'.

Video: Alija Sirotanović i Svetozar Vukmanović Tempo - Dokumentarni film

Po jednoj legendi, na Titovo pitanje kako mu može pomoći ovaj je rekao: "Nije moje da tražim, druže Tito, jer ja sam rudar, ali ne pitam za sebe … Kad bi se moglo dovuć’ malo struje u ono moje selo Trtoriće."

Odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada a dobio je i brojne druge nagrade i priznanja.

Također, njegov lik krasio je i staru jugoslovensku novčanicu od 20.000 dinara.

Jednom prilikom Alija je rekao: "Mi rudari, mi smo naučili ... Meni je bilo lakše raditi u rudniku, u jami dole, neg' na vani. Ja vam vani ne mogu radit ... To sam uvijek govorio i govorim. Mi smo tako obikli, mi rudari, u nas je unišla ona struja, kako kažemo ... jedna ... eto, volja, volja rudarima da idu u jamu i gotovo ... Eto, to je tako u nas ..."

Jedna mala ulica na periferiji njegove Breze, nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika i danas stoji njegova bista.

Kopirati
Drag cursor here to close