Do kada?

Razgovori o novim sankcijama podigli cijene nafte

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 4,09 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 114,32 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,25 dolara.
Gospodarstvo / Industrija | 30. 03. 2022. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte skočile su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 114 dolara, potaknute tijesnom opskrbom i razgovorima o novim sankcijama Rusiji paralelno mirovnim pregovorima Moskve i Kijeva.

 

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 4,09 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 114,32 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,25 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 4,17 dolara višoj cijeni, od 108,41 dolar. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,75 dolara, prenosi Hina.

Tržišta su jučer umirile naznake napretka u pregovorima Rusije i Ukrajine. Rusija je obećala da će povući oružane snage iz okoline Kijeva, poručivši ipak da smanjeni intenzitet sukoba ne znači i primirje.

Iz Ukrajine su danas stigle vijesti o novim napadima ruskih snaga.

Oporavak cijena nafte „signalizira jaku dozu skepse na tržištu prema bilo kakvom 'napretku' u mirovnim pregovorima”, rekao je analitičar Commonwealth Banka Tobin Gorey.

SAD i njihovi saveznici signalizirali su pak da planiraju nove sankcije na veći broj sektora ruskog gospodarstva važnih za održavanje ruske invazije na Ukrajinu, uključujući i vojne lance opskrbe.

Na tržištu strahuju da bi nove kaznene mjere mogle dodatno smanjiti ionako oskudnu opskrbu.

„Pogoršani odnosi s Europom i embargo na uvoz nafte doveli bi pod znak pitanja dodatan milijun barela ruske nafte dnevno, iako takav scenarij još uvijek smatramo malo vjerojatnim”, priopćila je konzultantska kuća JBC Energy.

Moskva je odgovorila preko predsjednika parlamenta Vjačeslava Volodina, koji je upozorio EU da bi naftu, žitarice, metale, gnojivo, ugljen i drvnu građu uskoro mogao plaćati u rubljima. Već su poručili da će „neprijateljskim” zemljama plin naplaćivati u rubljima.

U takvim je okolnostima fokus tržišta na oskudnoj opskrbi, posebno nakon izvješća Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za tri milijuna barela, signalizirajući snažnu potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici sastat će se u četvrtak kako bi razmotrili proizvodnju u svibnju, ali očekuje se da će potvrditi plan prema kojem bi na tržište trebali izbacivati samo nekih 432.000 barela dnevno, prema nekoliko upućenih izvora.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 110,5 dolara, što znači da je pojeftinio za 2,89 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Kopirati
Drag cursor here to close