Zbog održavanja opreme

Putin najavio smanjenje isporuke plina preko plinovoda Sjeverni tok 1

Sjeverni tok 1 ima kapacitet od preko 55 milijardi kubičnih metara (bcm) plina godišnje za izvoz u Europsku uniju, koja je prošle godine uvezla ukupno oko 140 bcm plina iz Rusije.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 07. 2022. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da bi kapacitet plinovoda Sjeverni tok 1, najveće pojedinačne konekcije za opskrbu Europe ruskim plinom, mogao biti dodatno smanjen zbog sporog napretka u održavanju opreme.

Sjeverni tok 1, koji prolazi dnom Baltičkog mora do Njemačke, u fokusu je otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. veljače u, kako tvrdi Moskva, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Plinovod ne radi zbog godišnjeg održavanja od 11. do 21. srpnja. Izvori su za Reuters rekli kako se očekuje da će Sjeverni tok nastaviti izvoz plina prema planu, ali sa smanjenim kapacitetom.

Obraćajući se novinarima nakon posjeta Teheranu, Putin je rekao da na Sjevernom toku 1 postoji pet jedinica za pumpanje plina, kojima upravlja Siemens Energy, dok još jedna jedinica nije u funkciji zbog "raspadanja unutarnje obloge", prenosi Hina.

"Tamo postoje dva stroja koja rade, pumpaju 60 milijuna kubičnih metara dnevno ... Ako se jedan ne vrati, bit će jedan, a to je 30 milijuna kubičnih metara. Ima li Gazprom nešto s tim?", rekao je Putin, dodajući da bi još jedna turbina za pumpanje plina trebala biti poslana na održavanje 26. srpnja.

Sjeverni tok 1 ima kapacitet od preko 55 milijardi kubičnih metara (bcm) plina godišnje za izvoz u Europsku uniju, koja je prošle godine uvezla ukupno oko 140 bcm plina iz Rusije.

Energetski div pod kontrolom Kremlja, Gazprom, prošlog je mjeseca smanjio izvoz plina ovom rutom na 40 posto kapaciteta, navodeći kašnjenja u povratu turbine koju je Siemens Energy servisirao u Kanadi, a koja je u početku zabranila povrat opreme, pozivajući se na sankcije.

List Kommersant izvijestio je u ponedjeljak, pozivajući se na ljude upoznate sa situacijom, da je Kanada naposljetku poslala turbinu potrebnu za Sjeverni tok 1 u Njemačku 17. srpnja zrakoplovom, nakon što su radovi na popravku bili dovršeni.

Putin je također rekao da Gazprom nije kriv za smanjenje kapaciteta tranzita plina, uključujući i zatvaranje jedne od ruta preko Ukrajine u Europu od strane Kijeva.

Dodao je da je Gazprom spreman ispuniti svoje obveze u izvozu plina.

Kopirati
Drag cursor here to close