Rat se nastavlja

Putin: Ukrajina nije ispunila uvjete mirovnog sporazuma

Upitan o mogućem sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, Putin je rekao da se Kijev nije pridržavao uvjeta preliminarnog mirovnog sporazuma za koji je rekao da je "praktički postignut" u ožujku.
Vijesti / Svijet | 20. 07. 2022. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu u Teheranu da Moskva ne vidi želju Ukrajine da ispuni uvjete onoga što je opisao kao preliminarni mirovni sporazum dogovoren u ožujku.

Obraćajući se novinarima na završetku posjeta Iranu, Putin je rekao da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili posredovanje između Rusije i Ukrajine, koju su snage Moskve napale krajem veljače.

Ukrajinska vlada nije odmah odgovorila na Putinove izjave u ranim jutarnjim satima u srijedu.

Upitan o mogućem sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, Putin je rekao da se Kijev nije pridržavao uvjeta preliminarnog mirovnog sporazuma za koji je rekao da je "praktički postignut" u ožujku.

"Konačni rezultat naravno... ovisi o spremnosti strana da provedu dogovore koji su postignuti. Danas vidimo da vlasti u Kijevu nemaju takvu želju."

Pregovori su održani u ožujku, obje su strane dale prijedloge, ali bez pomaka. Zelenskij je tada rekao da se može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora, prenosi Hina.

Putin se u utorak u Teheranu sastao s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, produbivši veze između dviju zemalja koje su obje pod zapadnim sankcijama.

Tijekom posjeta Iranu, Putin se također susreo s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom s kojim je razgovarao o sporazumu kojim bi se obnovio crnomorski izvoz žita iz Ukrajine, koji trenutno Rusija blokira.

Rusija je bila spremna olakšati ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora, ali također želi da se uklone preostale sankcije na izvoz ruskih žitarica, rekao je Putin.

U utorak je ruski čelnik rekao da još nisu riješena sva pitanja u vezi s isporukama žitarica, "ali već je i činjenica da ima pomaka dobra".

Sastanak s Erdoganom bio je prvi Putinov osobni sastanak s nekim od čelnika zemalja članica NATO-a otkako su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu. Putinov posjet Iranu jasna je poruka Zapadu o ruskim planovima za stvaranje bližih strateških veza s Iranom, Kinom i Indijom kako bi se neutralizirale sankcije Zapada uvedene zbog invazije.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da putovanje u Teheran pokazuje koliko je Rusija postala izolirana.

Kirby je također rekao da Sjedinjene Države pripremaju još jedan paket oružja za Ukrajinu.

Kopirati
Drag cursor here to close