S Europskim parlamentom i komisijom

Postignut kompromis oko Sjevernog toka 2

Kritičari tvrde da plinovod povećava europsku ovisnost o Rusiji.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 02. 2019. u 15:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Države članice EU usuglasile su se oko kompromisa s Europskim parlamentom i Europskom komisijom u vezi s reguliranjem gasovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, priopćili su u srijedu izvori iz njemačkog izaslanstva za dpa.

Operater plinovoda može očekivati dodatnu regulativu, ali projekt predvođen ruskim državnim koncernom Gazpromom nije ugrožen.

Rusija je upozorila prošli tjedan na nove prepreke u izgradnji plinovoda nakon što je Berlin postigao sporazum s Francuskom i ostalim članicama EU oko strožih pravila.

Sjeverni tok 2, koji ide ispod Baltičkog mora, ima za cilj transportirati 55 milijardi kubnih metara ruskog plina u Njemačku svake godine.

Kritičari tvrde da plinovod povećava europsku ovisnost o Rusiji. Njegovi zagovornici naglašavaju potrebu za sigurnom opskrbom energentima dok je proizvodnja plina u opadanju u EU.

Na osnovu kompromisa, direktiva EU bila bi izmijenjena kako bi se omogućilo Europskoj komisiji da ima veći nadzor nad plinovodima, uključujući i njemačko - ruski projekt.

To znači da EU može konzistentnije primijeniti interna pravila o tržištu plina na plinovode iz zemalja članica i nečlanica EU u slučaju da ta pravila budu ugrožena.

Izgradnja najvećeg dijela Sjevernog toka 2 već je dovršena. Plinovod bi trebao biti pušten u pogon do kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close