Vlada Federacije BiH

Hoće li plinovod do Mostara?

Vlada je upoznata sa sadržajem pripremljenog Prednacrta sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji ovog plinovoda te cijeni da predstavlja dobar osnov za izradu konačnog teksta Sporazuma.
Gospodarstvo / Industrija | 25. 10. 2018. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o trenutnom statusu projekta ''Južna intrekonekcija BiH i Hrvatska (plinovod Zagvozd - Posušje - Novi Travnik/Travnik, s odvojkom za Mostar)'', za koji je analiza troškova i koristi pokazala punu ekonomsku opravdanost njegove realizacije s ciljem osiguranja snabdijevanja prirodnim plinom Federacije BiH/Bosne i Hercegovine, diverzifikacijom pravaca i novih izvora snabdijevanja, te daljeg razvoja novog i proširenja postojećeg tržišta prirodnog plina.

Vlada je upoznata sa sadržajem pripremljenog Prednacrta sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji ovog plinovoda koji je dostavilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, te cijeni da predstavlja dobar osnov za izradu konačnog teksta Sporazuma.

Federalni premijer je zadužen da, u ime Vlade, o ovom zaključku i pripremljenom Prednacrtu sporazuma upozna Vijeće ministara BiH radi razmatranja i daljnjeg postupanja.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je obavezano da o ovom zaključku i pripremljenom Prednacrtu upozna Ministarstvo prometa i komunikacija BiH koje je, između ostalog, nadležno za međunarodni i međentitetski promet i infrastrukturu (uključujući cjevovovodni transport i cjevovodnu infrastrukturu) i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je, između ostalog, nadležno za oblast energije, a radi razmatranja i daljnjeg postupanja u okviru njihovih nadležnosti.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, također, zaduženo da prati aktivnosti na izradi konačnog teksta sporazuma i da o tome redovno informira Vladu FBiH.

Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport plina BH-Gas d.o.o. Sarajevo je zaduženo da za potrebe sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda osigura svu neophodnu dokumentaciju i informacije s ciljem definiranja točke interkonekcije koja je dio sporazuma.

BH-Gas je zadužen i da intenzivira aktivnosti s ciljem osiguranja kreditnih aranžmana za financiranje izgradnje plinovoda.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas su obavezani da, svatko u okviru svojih nadležnosti, nastavi i druge aktivnosti na realizaciji projekta Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske koje se, između ostalog, odnose na pripremu investicijsko-tehničke dokumentacije. Ministarstvo je dužno da, na osnovu informacija BH-Gasa, redovno informira Vladu FBiH o napretku aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close