Hrvatska

Počela provjera autentičnost lijekova na tržištu

Uprkos tome što u Hrvatskoj do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće ne dođe, te dodatno povećati sigurnosti pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje.
Gospodarstvo / Industrija | 09. 02. 2019. u 13:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatskoj je danas počela provjera autentičnosti lijekova na recept, kojom će biti spriječeno izdavanje krivotvorenih lijekova putem legalnog lanca opskrbe, priopćeno je iz Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova /HOPAL/.

Uprkos tome što u Hrvatskoj do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće ne dođe, te dodatno povećati sigurnosti pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje. 

Iz HOPAL-a ističu da je Hrvatska u okviru zadatih rokova uspješno završila proces implementacije Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova na recept, prenijeli su hrvatski mediji. 

"Podaci o proizvodima i pakiranjima lijekova koji se prikupljaju u sistemu EU dostupni su i u Nacionalnom sustavi za provjeru autentičnosti lijekova, koji je od danas u potpunosti spreman i funkcionalan, te je započela njegova primjena", navode iz HOPAL-a. 

U ovoj organizaciji navode da svaki lijek koji se izdaje na recept, a koji od danas bude pušten u prodaju, na svojoj kutijici mora imati zaštitu od otvaranja i jedinstvenu oznaku, odnosno serijski broj kako bi se u sustavu u svakom trenutku moglo provjeriti njegovo porijeklo. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo je krivotvoren svaki drugi lijek kupljen putem interneta. 

U zemljama u razvoju na crnom tržištu proda se i do 30 posto svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, ali je u stalnom porastu. 

Projekt serijalizacije, odnosno provjere autentičnosti lijekova na recept, omogućava stoži nadzor nad prodajom lijekova na evropskom tržištu, a Hrvatska, kao članica EU, obavezna je da na svom području  primijeni odredbe Direktive o krivotvorenim lijekovima, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close