Energetska zajednica

Opet nam prijete sankcije

Već će se 6. studenog održati saslušanje pred Savjetodavnim vijećem Energetske zajednice, a na koje su pozvani predstavnici BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 26. 10. 2020. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini prijete nove sankcije Energetske zajednice Europske unije, objavio je Dnevni avaz navodeći kako im je informaciju potvrdila i glasnogovornica Energetske zajednice Barbora Poyncr.

Pojasnila je da će se 6. studenog održati saslušanje pred Savjetodavnim vijećem Energetske zajednice, a na koje su pozvani predstavnici BiH.

Naime, Energetska zajednica sa sjedištem u Beču pokrenula je postupak protiv BiH zbog, kako je navela, izdanog državnog jamstva koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit JP Elektroprivreda BiH za projekt izgradnje Bloka Termoelektrane Tuzla.

Poyncr je pojasnila da prema pravilima Energetske zajednice ovaj spor može rezultirati suspenzijom određenih prava BiH koja proizlaze iz primjene Ugovora o osnivanju Energetske zajednice.

''Odlukom se može ograničiti pravo glasa koje ima BiH, pa sve do isključenja sa sastanaka ili mehanizama predviđenih Ugovorom'', istaknula je Poyncr.

Dodala je da je saslušanje Savjetodavnog vijeća normalan korak u postupku rješavanja sporova Energetske zajednice.

''Prije nego što Ministarsko vijeće donese odluku o nekom slučaju, Savjetodavno vijeće traži mišljenje o obrazloženom zahtjevu Tajništva. Prije nego što da mišljenje, Savjetodavno vijeće provodi javnu raspravu. Ovaj slučaj je pod članom 91., što znači da  nakon što Vijeće ministara donese odluku, stranci se obično daje rok do kojeg se mora otkloniti utvrđeno kršenje odredbi Energetske zajednice'', istaknula je Poyncr.

Istaknula je da u slučaju da stranka ne otkloni utvrđeno kršenje pravila koje je utvrdilo Ministarsko vijeće, bit će zatraženo postupanje prema članu 92. Ugovora o osnivanju Energetske zajednice EU.

Inače, Elektroprivreda BiH raspisala je tender za nabavku usluga pravnog zastupanja pred Energetskom zajednicom. Procijenjena vrijednost nabavke je 400.000 KM bez PDV-a. Ugovor će se, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, zaključiti do okončanja postupka zastupanja pred Energetskom zajednicom ili do isteka ugovornih sredstava. Poziv je, piše Avaz, za zainteresirane ponuđače otvoren do 2. studenog ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close