Zabrana pušenja

Novim zakonom spriječiti zatvaranje ugostiteljskih objekata

Nacrt zakona po tendencijama iz Svjetske zdravstvene organizacije
Gospodarstvo / Industrija | 10. 02. 2018. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH  Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje posljedica tendencije suzbijanja pušenja potaknute iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Novalić kaže da ovaj nacrt zakona omogućava upotrebu duhanskih proizvoda i ujedno utječe na razvoj druge vrste ekonomije kao što je ugostiteljski sektor, piše Srna.

"Nacrt zakona izaziva kontroverze i utječe na branšu koja je u porastu, a to je ugostiteljstvo i treba biti osjetljiv tijekom usvajanja tog zakona", rekao je Novalić na sesiji članova Udruženja hotelijera i restoratera u BiH sa predstavnicima trgovaca FBiH i Gospodarskom komorom FBiH o ovom nacrtu.

On je naveo da zakon nije reformski, što ne znači da izaziva manju pažnju, ali da je očigledno da utiče na dosta tokova u društvu, te dodao da je u izradi Nacrta sudjelovalo Ministarstvo zdravlja FBiH, da je prošao javnu raspravu i da očekuje da će stavovi u parlamentarnoj proceduri biti približeni.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić rekao je da takav zakon treba usvojiti, ali da bude sličan zemljama EU, što znači da zakon treba u isto vrijeme da štiti građane i omogućava malim ugostiteljskim objektima da ne budu zatvoreni.

On je podsjetio da je u Brčko distriktu usvojen zakon koji definira da mali objekti do 50 metara kvadratnih imaju mogućnost izbora da li će biti prilagođeni pušačima ili nepušačima, uz ispunjavanje svih tehničkih uvjeta koje propisuje EU, a što je i njihov prijedlog.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je da zakon može imati velike posljedice za članice te komore, ali i za ukupan razvoj gospodatstva.

"To nije odredba EU, jer su Austrija i Njemačka napravile takav zakonski ambijent da se vlasniku ugostiteljskog objekta pruži mogućnost da se prilagodi, da ima prostor i za pušače i za nepušače", dodao je Jašarspahić.

Kopirati
Drag cursor here to close