Nacrt zakona

Trgovci zabrinuti najavom zabrane izlaganja cigareta i duhana

Trenutni nacrt zakona predviđa između ostalog, zabranu izlaganja kutija cigareta i duhana na mjestu prodaje, s čime se ne slažu trgovci.
Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2018. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutni nacrt  Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje pored apsolutne zabrane pušenja u svim kafićima, restoranima, barovima, casinima ... u sebi sadrži niz nelogičnosti i odredbi koje se ni na koji način ne mogu smatrati opravdanim, niti se mogu opravdati brigom za zdravlje stanovništva, kako predlagači ovog zakona vole da naglase, poručili su trgovci.

Na jednoj strani duhan kao visokotarifni poljoprivredni proizvod i sa druge, duhan kao potpuno anatemisan proizvod. Unutar istog zakonskog okvira Republike Srpske.

Sa jedne strane, Semberija i Hercegovina stoljećima zasijana duhanom, generacije odrasle na ovom poljoprivrednom proizvodu. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite za isti proizvod predviđa apsolutnu zabranu SVEGA što ima ili nema veze sa duhanom, uključujući tu i njegovo izlaganje na kioscima, u kafićima, restoranima.

Da podsjetimo, duhan i duhanski proizvodi su legalni, dozvoljeni po zakonu naše zemlje. Dozvoljena je sadnja, uzgoj (čak i potican), otkup. I onda, taj lanac prekida trenutni nacrt zakona predviđajući u članu 18. točka 1. te članu 2. stav 1.točka 34 između ostalog, zabranu izlaganja kutija cigareta i duhana na mjestu prodaje.

''To će kao rezultat imati samo jedno, direktan udarac na nas malotrgovce koji od izlaganja pojedinih vrsta cigareta ostvarujemo barem minimalan prihod. I za njega plaćamo porez. Tko želi da kupi cigarete on će ih i tražiti u kioscima, trgovinama, velikim lancima. Zabrana izlaganja duhana ni na koji način neće utjecati na smanjenje ili prestanak pušenja, ali hoće na našu minimalnu zaradu'', kategorična je Gordana Jezdimir iz Banja Luke.

Njeno mišljenje dijeli i Radinović Danica - vlasnica kioska u Prijedoru: ''Nitko, odgovorno to tvrdim, nitko od ovih što zagovaraju zabranu izlaganja nije konzultirao nas koji smo direktno pogođeni ovakvim prijedlogom. Pa koliko bi ja novca trebao da potrošim i nabavim te vitrine? Znaju li oni koliko to košta, znaju li da mi nemamo ta sredstva. Vidi li netko cigarete ili ne ni na koji način ne utječe na to hoće li se pušiti ili ne. Pa hajde da evo, sakrijemo pivo, pa da vidimo hoće li ljudi prestati da ga piju zato što ga ne vide!''

Nacrt Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ovih dana bi trebao ući u skupštinsku proceduru, ali se trgovci nadaju kako će Skupština Republike Srpske imati sluha za potrebe građana i spriječiti dodatne gubitke u njihovom poslovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close