Ruši rekorde

Novi skok cijena "crnog zlata"

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 4.43 posto, na 109.62 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 111.09 dolara, novu najvišu razinu u više od sedam godina.
Gospodarstvo / Industrija | 02. 03. 2022. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte jutros su skočile više od 4 posto jer se trgovci plaše poremećaja u opskrbi naftom iz Rusije.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 4.43 posto, na 109.62 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 111.09 dolara, novu najvišu razinu u više od sedam godina.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4.48 posto, na 108.04 dolara, prenosi Index.hr

Nesigurna vremena

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer se ulagači povlače s tržišta kapitala i ulažu u investicije i valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97.43 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96.80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 115.15 na 115.05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.1115 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1200 dolara.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu pale, a cijena barela nafte na londonskom tržištu dosegnula je 110 dolara, dok ulagači procjenjuju kako će rat u Ukrajini i sankcije protiv Rusije utjecati na svjetsko gospodarstvo i financijski sustav.

Nastavak rata 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1.6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0.3 i 1 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0.2 i 0.5 posto.

Dok se napadi ruskih trupa na ukrajinske gradove pojačavaju, sankcije Zapada protiv Rusije sve se čvršće stežu.

Ulagači procjenjuju kako bi nastavak rata u Ukrajini i sankcije mogli utjecati na financijska tržišta i globalno gospodarstvo.

Niz velikih zapadnih kompanija najavio je suspenziju ili čak potpuni izlazak iz poslovanja u Rusiji.

Pad cijena dionica 

"Rusko-ukrajinski rat vjerojatno će biti dominantna tema na tržištima u doglednoj budućnosti. Jučerašnja vijest da Rusija neće plaćati dospjele obveze na državne obveznice stranim ulagačima dodatno je usmjerila investitore u sigurnija utočišta za kapital", pišu analitičari ING-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Loše na azijska tržišta utječe i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1.5 posto.

"Ulagači plivaju u vodama straha i ne znaju kako ugraditi ove geopolitičke vijesti u svoje modele procjene rizika i vrijednosti. Radi se o čistom emotivnom odgovoru ulagača", kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Ulagače zabrinjava i rizik od daljnjeg rasta inflacije zbog rasta cijena energenata, što bi središnje banke moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike. A to bi usporilo rast globalnog gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close