Čekanje pravila

Industrijska konoplja će se uzgajati i u Federaciji

"Ova biljka u Europi se vraća u upotrebu jer je idealna za umanjenje posljedica klimatskih promjena".
Gospodarstvo / Industrija | 10. 01. 2024. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Zaključak kojim se poziva Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlada FBiH da do kraja godine izradi Nacrt pravilnika o uvjetima za uzgoj industrijske konoplje u Federaciji BiH koji će biti usklađen sa postojećim Pravilnikom o službenom nadzoru sjemenskih usjeva u Bosni i Hercegovini, kao i s Pravilnikom o uvjetima za uzgoj industrijske konoplje Republike Srpske.

Zaključak je predložio Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke.

"Zbog široke primjene industrijske konoplje, od tekstila, preko ishrane do upotrebe u građevinarstvu i automobilskoj industriji, postoji društveni interes da se što prije omogući njeno korištenje. Ova biljka pročišćava zemlju te za njen uzgoj ne trebate pesticide. Ova biljka u Europi se vraća u upotrebu jer je idealna za umanjenje posljedica klimatskih promjena. Lokalno proizveden materijal široke primjene je održiv i biorazgradiv. Mi njenu sadnju i upotrebu moramo što prije zakonski regulirati i zato je važna izrada Pravilnika s uvjetima za uzgoj industrijske konoplje. Podsjećam da je i državna razina, kao i RS riješio pitanje zakonskog okvira za uzgoj ove biljke", rekao je Nikšić.

Naime, Zastupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je većinom glasova na sjednici Izvještaj o stanju poljoprivrede ('Zeleni izvještaj') u Federaciji BiH za 2022. godinu.

Uz izvještaj je odobrena i inicijativa Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odnosno Federalnoj vladi da do kraja ove godine bude izrađen nacrt pravilnika o uvjetima za uzgoj industrijske konoplje u FBiH.

Navedeni pravilnik, prema prijedlogu, treba biti usklađen s postojećim Pravilnikom o nadzoru sjemenskih usjeva u FBiH, kao i s Pravilnikom u Republici Srpskoj o uvjetima za uzgoj industrijske konoplje.

Za Nikišićev prijedlog glasalo je 57 zastupnika, što je omogućilo većinsku podršku, četiri člana Doma su bila protiv i šest suzdržano.

Kopirati
Drag cursor here to close