Slijede li prosvjedi?

Nakon dvije noći pod zemljom - rudari očekuju potez nadležnih

Zenički rudari izašli iz jame nakon dvije noći. Slijede li prosvjedi?
Gospodarstvo / Industrija | 27. 07. 2023. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Rdari izašli iz jame RMU Zenica

Rudari Zavisnog društva RMU Zenica izašli su iz jame nakon što su dvije noći u znak prosvjeda proveli pod zemljom. Očekuju da se očituje Elektroprivreda BiH jer je danas u Vladi Federacije održan sastanak s predstavnicima Sindikata, Vlada je potom uputila nalog Elektroprivredi BiH.

''Ako neko ignorira odluke Vlade FBiH onda treba da se zapita za posljedice. Svi mi rudari u sastavu koncerna odgovorit ćemo onako kako treba kako bi komoratima u Zenici pomogli'', poručio je Zuhdija Tokić iz Sindikata Rudnika Kreka, piše N1.

Rudari očekuju isplatu plaće za lipanj i ističu da se ovaj problem ponavlja konstantno od početka godine. Prema informacijama ako odgovor Elektroprivrede BiH bude negativan prosvjed rudara bit će održan u utorak ispred zgrade Elektroprivrede, ali sve će biti utvrđeno sutra na sastanku sindikata.

Direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Mensur Hukić jučer je za Fenu rekao kako je osnovni razlog neisplate plaće radnicima neispunjenje plana proizvodnje.

''Ostvarena proizvodnja u mjesecu lipnju bila je 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec. Ostvaren je prihod od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obveza. Ključni razlog ove male proizvodnje i prihoda je radnički neposluh, odnosno nezakoniti štrajk koji je u junu trajao pola mjeseca'', istaknuo je Hukić.

Pored male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM.

''Račun je, prvenstveno, blokiran od strane radnika koji više nisu uposlenici Društva, kao i parničnih i troškova izvršenja blokada. Tako da je stanje u RMU Zenica jako složeno i teško'', kazao je Hukić.

Proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine je 86.367 tona, odnosno 40,25 posto od plana, koji je za prvih šest mjeseci bio 214.600 tona. Da bi zenički rudnik mogao izvršavati svoje tekuće obaveze, ističe Hukić, proizvodnja bi trebala iznositi oko 30.000 tona na mjesečnoj razini. 

Kopirati
Drag cursor here to close