Nužda

Na vidiku poskupljenje toaletnog papira

''Većina europskih proizvođača papira nema alternative za plin kada je u pitanju sušenje papira…'', kažu proizvođači.
Gospodarstvo / Industrija | 29. 08. 2022. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogli bismo toaletni papir držati pod ključem. Ako ga budemo uopće mogli kupiti, što zbog cijene, a možda i zbog nestašice, piše Slobodna Dalmacija navodeći kako su proizvođači na mukama.

''Većina europskih proizvođača papira nema alternative za plin kada je u pitanju sušenje papira, što znači da bismo u tom slučaju morali zaustaviti proizvodnju. U takvom scenariju cijene bi mogle biti još veće. Nadamo se da do toga neće doći'', kazala je za splitske novine Martina Palac iz Odjela marketinga u tvornici "Violeta" d.o.o..

Povod tekstu bilo je poskupljenje toaletnog papira na 40 sa 30 kuna.

''Na poskupljenje toaletnog papira najveći utjecaj imaju: plin koji se koristi za sušenje celuloze prilikom proizvodnje papira (u prošlosti njegov utjecaj je bio do 150 eura za tonu, a danas prelazi 600 eura za tonu); rast cijena celuloze; jačanje dolara (celulozom se trguje u dolarima i slabljenje eura zadnjih nekoliko mjeseci ne ide u prilog cijeni papira u Europi); rast cijena brodskog transporta (veliki dio celuloze za toaletni papir dolazi brodom u europske luke) i konačno rast cijena električne energije - računi su nam veći za tri puta'', navela je Palac.

Iz Violete poručuju kako trgovci odlučuju o cijeni na polici.

''Njihova je odluka koliko će u kojoj situaciji maržirati proizvod. Cijenama na polici nismo zadovoljni, ali to je trenutna realnost. Ove godine činimo iznimne napore da osiguramo dovoljne količine papira za tržište. Također, jesen je neizvjesna jer u slučaju zaustavljanja isporuka ruskog plina prema Europi, dobava će postati još teža'', rekla je.

Slobodna Dalmacije piše kako je toaletni papir samo jedan u "asortimanu" čije cijene rastu u nebo, jer ''paleta je šira nego što možemo u prvi mah nabrojiti, a poskupljenje će kao gripa zahvatiti baš svaki papirnati proizvod''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close