Što to donosi?

Krajem rujna počinje izgradnja Bloka 7

''Očekujemo da do kraja rujna ili početkom listopada započnemo pripremne radove za izgradnju Bloka 7'', kaže Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 13. 09. 2019. u 20:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina godinama čeka na izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla čija je korist višestruka. Riječ je o jednom od najvažnijih projekta za ekonomski razvoj naše zemlje, koji bi, da nije bilo posljednjeg rata, tvrde stručnjaci, napajao električnom energijom čak dvije bivše republike - BiH i Hrvatsku.

''Očekujemo da do kraja rujna ili početkom listopada započnemo pripremne radove za izgradnju Bloka 7'', kaže Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH, navodi Federalna.

Pročitajte još

Bosna i Hercegovina će realizacijom ovog projekta osigurati enegetsku nezavisnost u sljedećih 50 godina. S druge strane, izgradnja ovog bloka podrazumijeva gašenje blokova tri, četiri i pet, a krajnji rezultat je i smanjenje zagađenja.

''To će biti elektrana koja ima sve performanske svake moderne elektrane u Europi i ne treba biti nikakvog straha da se mi nalazimo u posebno teškim okolnostima u odnosu na građane drugih europskih zemalja'', priča Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH.

S druge strane, proteklih mjeseci se u medijima moglo čuti da se Energetska zajednica sa kojom će se provesti postupak medijacije protivi izgradnji Bloka 7. No, iz Energetske zajednice su istaknuli da to nije točno. Niti se protive izgradnji Bloka 7 niti im smeta što projekt kreditira Kineska banka, ali inzistiraju da se poštuju propisi Europske unije, a o pitanju državne pomoći u vidu garancije za kredit. Tako je Zastupnički dom Federalnog parlamenta većinom glasova na sjednici u ožujku dao suglasnost Vladi FBiH za davanje garancije.

''Imali smo sastanak kod Wigemarka, bilo je i izaslanstvo Energetske zajednice. Zaključili smo da su od muhe napravili slona. Ne znamo za čiji račun'', kaže Fadil Novalić, premijer FBiH (SDA).

Elektroprivreda BiH već devet godina sakuplja suglasnosti i dozvole za izgradnju Bloka 7 kojih je već sada na desetine dobijenih, a ni sama medijacija Europske zajednice neće moći spriječiti izgradnju. Jedino što koči početak radova, jeste pismo podrške koje treba potpisati Vijeće ministara. Ovim činom napokon bi bila stavljena točka na priču oko izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, čak 30 godina nakon što je prvi put i započeta.

Kopirati
Drag cursor here to close