Federalna vlada

Kako zbrinuti viškove u javnom sektoru Federacije?

Planirano je da JP Elektroprivreda BiH provodi mjere zbrinjavanja viška radnika u pojedinačnim rudnicima ugljena.
Gospodarstvo / Industrija | 01. 07. 2021. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je dopunila Uredbu o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Federaciji BiH.

Kako je obrazloženo, Uredba je ostvarila cilj donošenja omogućivši veću transparentnost u postupku zapošljavanja u javnom sektoru u FBiH.

Međutim, u njenoj praktičnoj primjeni utvrđene su određene poteškoće kada je u pitanju provođenje mjera iz programa zbrinjavanja u okviru kojeg se vrši prijem u radni odnos radnika koji su već zaposleni na neodređeno vrijeme u zavisnom gospodarskom društvu unutar koncerna.

Kako je obrazloženo, u Federaciji BiH je u predstojećem razdoblju, u okviru restrukturiranja i reorganizacije rudnika ugljena koji su u sastavu koncerna, planirano da JP Elektroprivreda BiH provodi mjere zbrinjavanja viška radnika u pojedinačnim rudnicima ugljena.

Kao jedna od mjera predviđeno je zapošljavanje radnika iz jednog rudnika u kojem više nisu potrebni u drugi u okviru koncerna u kojem postoji potreba za zapošljavanjem.

S obzirom da su rudnici koji su članovi koncerna registrirani kao posebni pravni subjekti, koji se pri primjeni Uredbe pojavljuju kao poslodavci, to bi za zbrinjavanje viška radnika bilo potrebno da provode obveznu proceduru javnog oglašavanja za prijem u radni odnos. Kako bi ovaj proces bio olakšan, dopunom Uredbe o postupku je predviđen izuzetak od obveze javnog oglašavanja koji bi se primjenjivao u ovom slučaju.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, u skladu s  inicijativom Ureda premijera FBiH, pripremilo dopunu Uredbe koja regulira izuzetke od obveze javnog oglašavanja. To bi bilo primjenjivano u slučaju provođenja programa zbrinjavanja viška radnika u okviru kojeg se vrši prijem u radni odnos radnika koji je zaposlen na neodređeno vrijeme u gospodarskom društvu koje je zavisno, odnosno vladajuće unutar koncerna u kojem je i poslodavac koji vrši prijem u radni odnos zavisno, odnosno vladajuće društvo.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close