Zahtjev za smjenu

Javio se direktor EP: Prošlo je vrijeme kada je Sindikat imenovao i smjenjivao direktore

'' Pozivam ih da se vrati u normalne odnose''.
Gospodarstvo / Industrija | 26. 11. 2021. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sindikat rudara je u srijedu jedno obećao u petak, drugo napisao. Naravno da ne mogu biti ispoštovani zahtjevi koji nisu ni dogovoreni. Skroz drugi je Sporazum dogovoren u srijedu. Ovo što je Sindikat poslao dubiozu rudnika povećava. Sindikat u Sporazumu traži povećanje cijene uglja za 20 posto odnosno dodatnih 55 milijuna kako bi povećao plaće za 20 posto, a da EP i građani kroz cijenu struje plaćaju zaostale obaveze rudnika. To mi pristati ne možemo. Zbog svih ljudi, građana u FBiH,'' izjavio je za N1 Admir Andelija, direktor JP Elektroprivreda BiH.

Na pitanje kako komentira poziv Željka Komšića da da ostavku, kao i stalne pozive Sindikata da se povuče, Andelija odgovara da to ne želi komentirati: ‘

“Kada je u pitanju zahtjev Sindikata za smjenu… Sindikat se ne može otrgnuti od prakse kada su imenovali i smjenjivali direktore. Prošlo je vrijeme kada je Sindikat imenovao i smjenjivao direktore. Pozivam ih da se vrati u normalne odnose. Ono što se dogovori da se poštuje. Imamo situaciju da Sindikat u srijedu kaže jedno u petak pošalje drugo i mobilira javnost na strahovima kako će biti plaće 570. Mi smo dokazali da nije bila, da neće biti nijedna plaća takva ni smanjena. Oni svjesno ovo rade“.

Direktor Elektroprivrede smatra da je mnogo dezinformacija, pristranog medijskog izvještavanja u korist Sindikata koji sa druge strane krivo prezentira u javnosti: ‘

‘U srijedu su dogovorene četiri točke. Mi nismo htjeli zbog njih da izlazimo u javnost da je dogovoreno… dogovoreno je da prekinu prosvjede, a da se u petak potpiše Sporazum ono što je u srijedu dogovoreno. Sindikat je otišao kući vjerojatno su dobili nove upute i poslali su potpuno novi materijal, nove zahtjeve u odnosu na one koji su dogovoreni i još su izašli u javnost.” rekao je Andelija, te poručio:

”Oni ucjenjuju čitavu državu. Hoće da odvedu u kolaps cijelu državi u privredu radi interesa koje imaju.”

SEER - Zahtjevi rudara ne smiju ugroziti likvidnost i opstojnost Elektroprivrede

Sindikat elektroenergetskih radnika (SEER) FBiH objavio je danas da zahtjevi Sindikata radnika rudnika FBiH u sastavu Koncerna Elektroprivrede (EP) BiH ni u kom slučaju ne smiju ugroziti likvidnost i opstojnost EPBiH.

Dodaju da se daljnjom politizacijom aktuelnog stanja zavisnih društava rudnika u Koncernu ne može tolerirati svjesno uništenje općeg javnog dobra Elektroprivrede koja će za posljedicu imati stečaj, gubitak energetske neovisnosti FBiH s nesagledivim posljedicama za građane i cjelokupnu privredu uz izvjesno zatvaranje većine privrednih subjekata i gubitka tisuće radnih mjesta, a naročito drastično poskupljenje struje u svim kategorijama kupaca koje će dovesti do općeg siromaštva u društvu.

Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH smatra da se izneseni zahtjevi rudara u prethodim i sadašnjim zahtjevima u parcijalnom dijelu mogu tolerirati i smatrati razumnim kad se govori o uvezivanju staža radnicima koji su stekli uvjete za umirovljenje izvjesno za duži vremensko razdoblje, povećanja cijene uglja koja će komparirati s cijenom električne energije na tržištu uz povećanje cijene električne energije u kategoriji domaćinstva koja će direktno biti usmjerena za konsolidaciju rudnika.

Što se tiče Pravilnika o radu i radnom učinku tvrde da je korektno da se to pitanje vrati u okvire socijalnog dijaloga između poslodavca i sindikata u opšte prihvatljivom vremenskom intervalu.

Iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH ističu da u pogledu kadrovskih rješenja unutar koncerna nije prihvatljiv stav Sindikata radnika rudnika, te da je isključiva nadležnost pripada Vladi Federacije i Koncernu u njihovim ingerencijama.

Pozvali su sve sudionike potpisivanja Sporazuma od 19. svibnja 2021. da preuzmu izvršavanje svojih obveza i vraćanju socijalnom dijalogu bez dodatnih ultimatuma, te dodali da će svako daljnje urušavanje Elektroprivrede smatrati nedobronamjernim koje će za posljedicu imati stav u traženju odgovornosti i proteste tisuća radnika u elektroenergetskom sektoru.

''U suprotnom ako izostaje socijalni dijalog uz nastavak prijetnji po opstojnost energetske neovisnosti FBiH s nesagledivim posljedicama i daljeg ugrožavanja likvidnosti EPBiH, s obzirom na nagomilane probleme u rudnicima prije ulaska u koncern, a koji su i dalje nastavljeni s kulminacijom akumuliranog trenutnog gubitka od oko milijardu KM, tražimo od Vlade FBiH da pokrene proces razdruživanja Elektroprivrede i ovisnih društava na način da privređuju odvojeno na slobodnom tržištu u BiH - priopćeno je iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close