Pregovarati neće

Rudari odlaze iz Sarajeva, prosvjed nastavljaju ispred rudnika

Rudari pregovarati neće, poručili su još jednom prije polaska kućama premijeru Fadilu Novaliću i njegovoj Vladi.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2021. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari sedam rudnika u sastavu Koncerna EPBiH - Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, "Abid Lolić" i Gračanica, okončali su prosvjed ispred zgrade federalne vlade, a li nisu odustali od borbe za prava. Proizvodnja u rudnicima se obustavlja do ispunjenja svih njihovih zahtjeva.

Rudari pregovarati neće, poručili su još jednom prije polaska kućama premijeru Fadilu Novaliću i njegovoj Vladi. Rukovodstvo Sindikata radnika rudnika obavijestilo je rudare da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni. Slijedi radnički neposluh.

"Nismo dobili dostojan odgovor i naši zahtjevi nisu ispunjeni. Mi više ne čekamo, vraćamo se u rudnike. Imamo aktivan radnički neposluh koji Sindikat radnika rudnika BiH podržava. Nema proizvodnje uglja u rudnicima Federacije BiH. Nećemo početi s proizvodnjom dok se ne usuglasimo sa svim našim zahtjevima", rekao je predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Podsjetimo rudari su između ostalog u svojim zahtjevima tražili donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima, kontrola načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, stavljanje van snage odluke o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku, poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, potpunu realizaciju Sporazuma od 19. svibnja 2021. godine te smjenu Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna i utvrđivanje minimalne plate u visini od 1.000 KM.

Nakon što su u utorak odbili razgovor s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem a zatim i ponoćni poziv premijera Novalića rudari su i u srijedu odbili sve pozive na pregovore.

Zbog prosvjeda rudara i obustavljanja proizvodnje u svih sedam rudnika Koncerna, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija naveo je da je ugrožena proizvodnja električne energije u BiH te da je najgore stanje u Termoelektrani Tuzla. Andelija je "zaboravio" reći da upravo za potrebe Termoelektrane Tuzla nabavljaju 620 tisuća tona uglja koje će EFT Rudniku i termoelektrani Stanari platiti više od 41 milijun KM, prenosi Žurnal.

U međuvremenu iz Elektroprivrede BiH najavili su press konferenciju o cjelokupnom stanju u rudnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close