Crpke

Hrvatska: Još 14 dana zamrznute cijene

Gospodarstvo / Industrija | 04. 07. 2022. u 13:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Hrvatske danas je produljila uredbu o zamrzavanju cijena naftnih derivata koja će biti na snazi sljedećih 14 dana, kada se očekuje nova korekcija cijene naftnih derivata.

Danas je na telefonskoj sjednici donesene uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te o visini trošarine na energente i električnu energiju.

''Donesenim uredbama režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone'', priopćila je Vlada RH.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Vlada RH jutros je održala telefonsku sjednicu s ciljem intervencije u cijene, s obzirom da je najavljen ponovno značajan rast cijena naftnih derivata.

U Hrvatskoj prema postojećoj uredbi zvan autocesta cijena eurosupera 95 iznosi 13.50 kuna (1,8 eura), a eurodizela 13.08 kuna (1,74 eura). Na autocestama cijena eurosupera 95 iznosi 14.57 kuna (1,94 eura), a eurodizela 14.06 kuna (1,87 eura). Plavi dizel se prodaje po 9.45 kuna (1,26 eura) po litri.

Kopirati
Drag cursor here to close