Solari

FERK izdao pet dozvola za proizvodnju električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine održala je danas svoju 10. sjednicu.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 05. 2022. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Na današnjoj 10. redovitoj sjednici u 2022. godini, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine donijela je pet rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva:

Solarna elektrana „BOROVNICA“ vlasnika Milana Mijatovića iz Prozora-Rame za solarnu fotonaponsku elektranu „BOROVNICA“, PEE OR „HM-METAL“ Živinice, vlasnika Amela Hamzića iz Živinica za solarnu fotonaponsku elektranu „HM-METAL“, Solarna elektrana „EMA“, vlasnika Ekrema Jahića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu „EMA“, VRT d.o.o. iz Ljubuškog za solarnu fotonaponsku elektranu „VRT“ i  DŽINO PETROL d.o.o. Maglaj za solarnu fotonaponsku elektranu „DŽINO PETROL”.

Također, usvojen je i Zaključak po Zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad za proizvodnju električne energije, podnositelja zahtjeva „GRAND 99“ d.o.o. Travnik.

Iz naftnog gospodarstva doneseno je rješenje o privremenom oduzimanju Dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om imatelju dozvole „SLIŠKO“ d.o.o. Žepče.

Usvojena su i tri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: Proizvodnja električne energije „MFS TRADE“ d.o.o.  Doboj Istok, JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo u postupku izmjene i dopune  s vjetroelektranom „Podveležje“ i „SILK-TRADE“ d.o.o. Tešanj, priopćeno je iz ove institucije.

Usvojeno je i 28 nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: Proizvodnja električne energije „SALIBAŠIĆ“, vlasnika Ermina Salibašća iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu „SE.23-1“, Proizvodnja električne energije ČALUK-F, vlasnika Fuada Čaluka iz Kaknja za solarnu fotonaponsku elektranu „ČALUK-F“, Solarna elektrana „SEJDINOVIĆ“, vlasnika Rifata Sejdinovića iz Tešnja za dvije solarne fotonaponske elektrane „SEJDINOVIĆ.23-1“ i SEJDINOVIĆ.23-1“, „ROMIĆ“, vlasnika Ivana Romića iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja za dvije solarne fotonaponske elektrane  „ŽDRIMCI 1“ i„ŽDRIMCI 2“, GEP d.o.o. Bosanski Petrovac za 18 solarnih fotonaponskih elektrana: „BP SOLAR 1“ , „BP SOLAR 2“,  … ,„BP SOLAR 18“, SOLARNI KOLEKTORI „ERMINA“ vlasnice Ermine Prguda iz Zenice za solarnu fotonaponsku elektranu „ERMINA“, „CONRA“ d.o.o. iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu „Adil 1“, „KAEMA“  vlasnika Ljubomira Milinkovića iz Čapljine za solarnu fotonaponsku elektranu „KAEMA“ i „BABIĆ-BISSTOURS“ d.o.o. Zenica za solarnu fotonaponsku elektranu „HOTEL BISSTOURS“. 

Iz naftnog gospodarstva usvojen je Nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnositelja zahtjeva „EL TARIK OIL BENZINSKE STANICE“ d.o.o. Sarajevo i dva nacrta dozvola za rad (licencije) za trgovanje LPG-om podnositelja zahtjeva: „LIQUIVEX“ d.o.o. Usora i „PAPIĆ“ d.o.o. TOMISLAVGRAD. Također, usvojena su i dva nacrta dozvola za rad (licencije) za transport naftnih derivata cestovnim prometom podnositelja zahtjeva: „EL TARIK OIL BENZINSKE STANICE“ d.o.o. Sarajevo i „PROMING“ d.o.o. Bugojno.

Svi navedeni nacrti dozvola mogu se preuzeti na internetskoj stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrt do 26.5. odnosno 30.5.2022. godine do 15 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu, [email protected].

Na kraju, FERK je donio dva rješenje po žalbi kupaca.

Kopirati
Drag cursor here to close