Von der Leyen

Europska unija se okreće Izraelu suočena s 'plinskom ucjenom' Rusije

''Kremlj je iskoristio našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima da nas ucjenjuje'', rekla je von der Leyen u govoru na Univerzitetu Ben Gurion u gradu Beersheba na jugu Izraela.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 06. 2022. u 15:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija želi ojačati svoju energetsku suradnju s Izraelom u svjetlu ruske upotrebe plina za "ucjenu" svojih članica zbog sukoba u Ukrajini, izjavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Njezine su primjedbe uslijedile nakon što je talijanski premijer Mario Draghi, koji je također u posjeti Izraelu, rekao da Rim nastoji povećati opskrbu plinom iz Izraela dok članice EU-a gledaju opcije kako bi umanjile svoje oslanjanje na rusku energiju, prenosi AFP.

''Kremlj je iskoristio našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima da nas ucjenjuje'', rekla je von der Leyen u govoru na Univerzitetu Ben Gurion u gradu Beersheba na jugu Izraela.

Predsjednica Europske komisije je u svom obraćanju rekla kako je od početka rata Rusija namjerno prekinula isporuku plina Poljskoj, Bugarskoj i Finskoj, te nizozemskim i danskim kompanijama, kao osvetu za podršku EU-a Ukrajini.

''Ali ponašanje Moskve "samo jača našu odlučnost da se oslobodimo naše ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima'', rekla je, napominjući da EU "istražuje načine da pojača energetsku suradnju s Izraelom", s radom na podmorskom kablu za električnu energiju i izgradnji cjevovoda za isporuku plina u istočnom Sredozemlju.

Izrael izvozi plin u Egipat, a dio se zatim ukapljuje i šalje u Europu. Značajno povećanje izvoza plina zahtijevalo bi velika dugoročna ulaganja u infrastrukturu.

U razgovorima s ministricom energetike Izraela Karine Elharrar u ponedjeljak, von der Leyen je ponovila "potrebu EU za izraelskim plinom", rekao je glasnogovornik ministrice.

Glasnogovornik je rekao da se od ožujka vode razgovori o uspostavljanju pravnog okvira za omogućavanje većeg izvoza izraelskog plina u Europu preko Egipta.

Druga opcija bi bio projekt EastMed, prijedlog za naftovod na morskom dnu koji povezuje Izrael s Grčkom i Italijom preko Cipra.

Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena dovela je u pitanje održivost projekta, s obzirom na njegovu ogromnu cijenu i vrijeme potrebno za dovršetak.

Kopirati
Drag cursor here to close