Radi ruskog plina

Europa bi se mogla vratiti ugljenu

Rusija je u ponedjeljak ponovila da je Europa sama kriva za plinsku krizu, nakon što je Zapad uveo sankcije kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu.
Gospodarstvo / Industrija | 20. 06. 2022. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je smanjila dotok plina Europi, zbog čega se najveći europski kupci utrkuju u traženju alternativnih goriva, a neki ne isključuju povratak ugljenu zbog prijeteće energetske krize, ako se zalihe plina ne napune do zime, prenosi Hina.

Talijanski Eni priopćio je kako ga je ruski Gazprom obavijestio da će u ponedjeljak primiti samo dio tražene isporuke plina, čime je ta zemlja došla na korak do stanja pripravnosti koje će se pokrenuti kako bi se uvele mjere za štednju plina.

Njemačka, također suočena sa smanjenim dotokom ruskog plina, u nedjelju je izvijestila o svom najnovijem planu povećanja razine skladištenja plina te priopćila da bi mogla ponovno pokrenuti elektrane na ugljen koje je namjeravala postupno ukinuti.

"To je rak-rana, ali je u ovom trenutku potrebno radi smanjenja potrošnje plina. Ako to ne učinimo riskiramo da skladišta ne budu dovoljno popunjena krajem godine, prema zimskoj sezoni, a onda nas se može politički ucjenjivati", rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck, inače član stranke zelenih koja se zalagala za brži gašenje elektrana na ugljen jer ispuhuju puno stakleničkih plinova.

Rusija je u ponedjeljak ponovila da je Europa sama kriva za plinsku krizu, nakon što je Zapad uveo sankcije kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu.

Energetska kriza dodatni je kamen spoticanja europskim zakonodavcima koji su već zabrinuti zbog porasta na računima za energiju u kućanstvima te zbog cijena hrane.

 

Kopirati
Drag cursor here to close