Put BiH ka čistoj energiji

Energetski summit u Neumu okupit će ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere

Energetski summit 2022, održava se od 23. do 25. ožujka u Neumu.
Gospodarstvo / Industrija | 28. 02. 2022. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Energetski summit 2022.u Neumu okupit će ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere 

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), kroz Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), potom Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačke vlade i Britansko veleposlanstvo Sarajevo najavili su danas na sastanku čiji je domaćin bila Direktorica misije USAID-a, zajedničku organizaciju bh. Energetskog summita 2022, koji se održava od 23. do 25. ožujka u Neumu.

Energetski summit u Bosni i Hercegovini 2022, organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH okupit će ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

„Izuzetno sam zadovoljna što ove godine USAID zajedno s partnerima organizira ovaj važan događaj.  Spremni smo zajedno pomoći BiH u unapređenju reforme energetskog sektora kako bi građani mogli preuzeti aktivniju ulogu u energetskoj tranziciji BiH i iskoristiti prednosti, uključujući ublažavanje efekata klimatskih promjena." izjavila je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

„Priključili smo se organizaciji Energetskog summita u BiH jer smatramo da s našim partnerima dijelimo zajedničku viziju da građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da imaju mogućnost da se pridruže zelenoj energetskoj revoluciji i postanu aktivni pokretači promjena”, izjavila je Steliana Nedera, stalni predstavnik UNDP-a u BiH.

„Dekarbonizacija je važna za sve na našoj planeti jer već vidimo razorne efekte klimatskih promjena. Dekarbonizacija u Bosni i Hercegovini je izazov, ali sa svim takvim prekretnicama dolaze ogromne mogućnosti za nove i uzbudljive poslove, investicije i što je najvažnije čistu budućnost za našu djecu”, izjavila je Sibylle Strahl, Sector Fund Manager, GIZ BiH.

„Europska unija podržava dekarbonizaciju Bosne i Hercegovine kroz financiranje i tehničku asistenciju. Dalji izvori financiranja bit će ubuduće dostupni iz Europskog investicijskog plana. Kako bi što bolje iskoristila ova sredstva, Bosna i Hercegovina bi trebala ubrzati implementaciju energetskih politika, u skladu sa svojim obvezama u Energetskoj zajednici, fokusirajući se na obnovljive izvore energije, poboljšanje energetske efikasnosti i sigurnost snabdijevanja energijom čime bi se smanjile štetne emisije i čime bi BiH postala konkurentnija na globalnom tržištu.”, izjavio je Stefano Ellero, šef Odjeljenja za suradnju, Delegacija EU.

„Borba protiv klimatskih promjena kroz globalnu energetsku tranziciju središnji je stub britanskog predsjedavanja COP-om. Otvoren, iskren i svrsishodan dijalog između kreatora politika i vlada, radnika u energetskom sektoru, poduzeća i potrošača je od vitalnog značaja ako se želimo dogovoriti i pružiti čistu, održivu i prosperitetnu budućnost za sve građane BiH. Energetski summit će biti ključni trenutak na ovom putu.” izjavio je Neil Kavanagh, zamjenik Britanskog veleposlanika u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close