Reforme

Energetski sektor bi trebao biti pokretačka snaga gospodarskog razvoja BiH

Na Summitu se donio zaključak kako je potrebno usvojiti i potrebne izmjene zakona o energetskog efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.
Gospodarstvo / Industrija | 19. 04. 2019. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući mandat je potrebno iskoristiti za intenziviranje reforme energetskog sektora i suradnju svih institucija kako bi u narednom vremenu BiH usvojila Državni zakon o električnoj energiji i gasu, zaključeno je na završetku petog Energetskog summita koji se održavao ovog tjedna u Neumu.

Izmjene zakona

Na Summitu koji je okupio više od 600 sudionika i donositelja odluka uz zaključke vezane za reformu, donijeli su se zaključci se kako je potrebno usvojiti i potrebne izmjene zakona o energetskog efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Amira Pintul i Milenko Todorović iz entitetskih Ministarstava energije istaknuli su kako je usuglašavanje i harmonizacija entitetskih zakona i državnog zakona bitna za uređenje sektora gasa dok je Admir Softić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uz konstataciju da je perspektiva gasnog sektora u BiH velika, naveo da će u naredna tri mjeseca biti organiziran zajednički sastanak institucija kako bi se provjerio napredak koraka koji su dogovoreni na samitu. 

Sektor gasa

''Ovaj sektor bi trebao biti pokretačka snaga privrednog razvoja BiH“, naglasio je Ljubo Glamočić iz kompanije Gas-Res te dodao da su zbog politike vrlo malo iskorišteni potencijali koje država ima.

Kako se potrošačima moraju pružiti najbolji uvjeti, stav je direktora kompanije BH-Gas, Jasmina Salkića, koji je također dodao kako je Južna interkonekcija projekt od državnog značaja. 

Foto: PR / Peti Energetski Summit

Na medijskom panelu istaknuta je bitnost adekvatnog i pravovremenog informiranja javnosti. Institucije i mediji imaju zajednički zadatak da bi djelovale sinergijski kako bi se tranzicija energetskog sektora kao proces koji se ne može postići samo promjenom zakona, propisa i strategija realizirala i u razumijevanju javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close